НОВИНИ

НДФ „13 века България“ издаде американския детски роман “Добри” с илюстрации на Атанас Качамаков

03/06/21

Романът „Добри“ от Моника Шанън с илюстрации от българския художник Атанас Качамаков, чиято изложба “Хлябът” гостува на МВнР по покана на Държавния културен институт между ноември 2020 г. и април 2021 г., ще бъде издаден от Националния дарителски фонд „13 века България“ със специален шрифт – Adys, изработен за хора, които страдат от дислексия. Автор на специфичните букви, разработени по време на магистърската ѝ програма в Националната художествена академия, е Кристина Костова. 

Фондът официално получи авторските права от Penguin Publishing House на все още непознатото у нас четиво за деца и юноши. Издаден за първи път през 1934 година, романът “Добри” чупи рекордите по продажби в САЩ. До днес книгата е публикувана 12 пъти и се е превърнала в класика.

Как историята на българско селянче от началото на ХХ век става любима на американските малчугани и младежи? С късмет и с вечните добродетели, за които разказва. Художникът и скулптор Атанас Качамаков е не само автор на илюстрациите, но и главен герой в повествованието. Той е роден през 1898 година в Лясковец. Младежът отрано показва талант в рисуването. Учи в Художествената академия в София, където е приет в класа по скулптора на проф. Иван Лазаров. През 1924 година заминава за Париж, а след това за САЩ. В Холивуд той работи като скулптор в тогавашните суперпродукци и “Бен Хур”, “Царят на царете”, “Елена от Троя”, “Ноевият ковчег”.

Преди повече от 80 години спонтанно се ражда детската книжка „Добри“. Вечер в дома на скулптора се събирали приятели и всеки трябвало да сподели своята история. Когато домакинът започнал да раздипля спомени от детството и младостта си, писателката и журналистка Моника Шанън настояла да записва.

Родената в Канада авторка превръща историите в книга, която излиза в Ню Йорк през ноември 1934 г. Само месец по-късно е избрана за най-интересното произведение в САЩ за месец декември. Жури, оглавявано от Елинор Рузвелт, съпругата на действащия президент от онова време, му присъжда приза. През юни следващата година “Добри“ получава наградата на името на Джон Нюбъри (1713-1767) за “Най-забележителният принос към американската детска книжнина за 1934 г.”

Ключови думи Атанас Качамаков, Добри