НОВИНИ

„ПРЕОБЪРНАТИ СЪЗВЕЗДИЯ“ НА ДЕМЕТРА ДУЛЕВА СЪБРА ДИПЛОМАТИ И ПОЧИТАТЕЛИ НА КНИГАТА В ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „ПЕРОТО“

01/06/21

 

Държавният културен институт продължава с инициативата "Писатели дипломати", в рамките на която на 31 май се проведе премиерата на новата книга на българския филолог, писател и дипломат – Деметра Дулева. Романът със заглавие „Преобърнати съзвездия“ е историята на една жена, засягаща темите за смисъла на живота, за надеждата, за свободата, за магичното в раждането и смъртта.

Домакин на премиерата беше Литературен клуб "Перото". Книгата бе представена от философът и журналист - Тони Николов и г-жа Снежана Йовева-Димитрова – директор на ДКИ, а водещ беше Светлозар Желев, активист в областта на съвременната литература и книгоиздаване.

 Главният редактор на портал Култура и сп. "Култура" Тони Николов сподели за романа „Ако първата книга на Деметра Дулева „Странстващият албатрос“ е един роман за емиграцията, за чувствителността на минаването отвъд и травмите на прехода, то романът „Преобърнати съзвездия“ е негово продължение, което представя един много специфичен модел на зъвръщането или на миграцията.“

На събитието присъстваха университетски преподаватели, дипломати и ценители на съвременната българска литература. Сред гостите бяха и директорът на Дипломатическия институт – г-жа Таня Михайлова, г-н Христо Георгиев, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО и проф. Амелия Личева – главен редактор на „Литературен вестник“. 

Събитието е част от културната програма на Пролетен базар на книгата 2021.