НОВИНИ

Премиера на книгата "Преобърнати съзвездия" от Деметра Дулева в София

26/05/21

Държавен културен институт към Министъра на външните работи и Издателска къща "Хермес" ви канят на 31 май от 18:00 ч. на премиера на книгата "Преобърнати съзвездия" от Деметра Дулева! Един роман за смисъла на живота, за надеждата, за свободата, за магичното в раждането и смъртта.

Домакин на премиерата е Литературен клуб "Перото". Книгата ще бъде представена от Тони Николов, а водещ ще бъде Светлозар Желев. Събитието е част от програмата на Държавния културен институт "Писатели дипломати" и част от културната програма на ПроЛетен базар на книгата 2021.

“Казват: миналото не съществува, само настоящето е важно. А какво да правим с миналото, което не иска да си отиде? И какво става с любовта, когато ни напуска? 

Казаха ми, че в Африка изобщо не се интересуват от миналото. Нито от бъдещето. Не правят никакви планове, утрешният ден не съществува, важно е единствено настоящето. Денят там бил много дълъг, времето течало бавно. Сутрин единствената ти грижа е да отвориш всичките си сетива и да си готов да посрещнеш миговете, които те очакват. Малките деца са такива – те се събуждат щастливи.” из “Преобърнати съзвездия”

Деметра Дулева е филолог, писател и дипломат. Първият й роман – „Странстващият албатрос“ („Хермес“, 2019), печели през 2020 г. наградата „Перото“ за най-добър дебют. Отличен е с втора награда в категорията художествена проза на „Портал Култура“ и е номиниран за роман на годината на Фонд „13 века“.