НОВИНИ

БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ В БЕЛГИЯ

25/05/21

От 24 май до края на септември Брюксел ще бъде домакин на престижния проект “Скритите букви”, който Българската културна асоциация в Белгия представя под заглавие “Българските букви в Белгия”. Откриването на събитието в Деня на българската азбука направи Таня Станева - Президент на асоциацията. Гости на тържеството, които произнесоха слово, бяха Пламен Бончев (Посланик на Р България в Белгия) и зам. кметът на община Иксел, в която е разположена инсталацията, Беа Диало. На събитието присъстваха и български творци, живеещи в Брюксел, медии и деца от българското училище в Брюксел.

Седемте пейки са с формата на букви от кирилицата, които нямат аналог в латинската и гръцката азбука. Пейките са изработени по дизайн на художника Кирил Златков и конструкция на архитект Иван Иванов от работилница Woood. Куратор на проекта е Тодора Радева, културен мениджър, писател, собственик и управител на фондация „Прочети София“. ДКИ подкрепи проекта с изработването на QR кодове, съдържащи информацията на българските поети, преведени на френски език.

Гостуването на инсталацията се осъществява от Българската културна асоциация в Белгия и Фондация „Прочети София“ в партньорство с Посолството на Република България в Белгия и Държавния културен институт към МВнР. 

 

Ключови думи Български букви, Белгия