НОВИНИ

Представяне на фотоизложбата „Гутенберг и славянският свят“ по повод 24 май

20/05/21

Фотоизложбата „Гутенберг и славянският свят“ в Общинския историческия музей в град Гоце Делчев е открита на 14 май  по повод Майските дни на българската култура, Деня на музеите, 18 май и 24 май – празник на българската азбука, славянската книжовност и на светите братя Кирил и Методий. 

Изложбата бе открита в присъствието представители на Общината и духовници от Неврокопска митрополия, на преподаватели и ученици от гимназиите в Гоце Делчев и местни интелектуалци. Церемонията по откриването включваше и кратка лекция за развоя на славянското и в частност на българското книгопечатане, с акцент върху първите български печатни книги, по-специално - на юбилейните годишнини от издаването на Абагара (1651) и Стематографията (1741).

В продължение на един месец, изложбата в Общинския музей в Гоце Делчев ще е обект на интерес не само от страна на местната общественост, но и от гостите на града. Продължителният интерес към фотоизложбата „Гутенберг и славянският свят“ и успешното й представяне вече 7 години, както в чужбина, така и в големите и по-малки български градове, показва нейната значимост и актуалност във времето. Тя прекрасно илюстрира съвместната работа на Центъра за славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и Държавния културен  институт към МВнР, който трайно присъства в нашия обществен живот като институция, промотираща достиженията на българската култура по света.