НОВИНИ

Виртуални инициативи за отбелязване на 24 май

19/05/21

По случай 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност Държавният културен институт към министъра на външните работи подготви две виртуални инициативи, с които отправя поздрав към българите и приятелите на България по света.

От 22 май до 25 май, със съдействието на Българската национална телевизия, в YouTube канала на Института ще бъде достъпен за гледане документалният филм „Ходене по чудесата“, с автори Бойко Василев и Хрисимир Данев. Филмът разказва за живота на Св. Климент Охридски, за несломения му дух, ентусиазъм и воля да стигне докрай с мисията. Свети Климент бил едновременно учител и ученик, но също епископ, поет и лидер. Разказът е пътуване във времето, но също и в Охрид, Костур и София, в албанските и словашките земи и ходене по чудесата на Св. Климент.

Втората, специално разработена за празника дигитална инициатива е част от партньорството между Държавния културен институт и Фондация „Прочети София“. За празника на българските букви е изработен двуезичен видеоклип, разказващ историята на проекта с арт инсталация Българските букви/Скритите букви. Проектът се реализира за първи път през 2018 г. Представлява 12 оригинални пейки с формата на уникалните за кирилицата букви, всяка от които свързана със стихотворение и в превод на съответен език на съвременен български поет. Видеото разказва историята и пътя на арт инсталацията, как се изработват буквите, „животът им“ в София и Пловдив и изключително успешното международно представяне под името „Българските букви“ в Париж, Рабат, Берлин и Будапеща.