НОВИНИ

NEXT Balkan или следващата стъпка – българско съвременно изкуство гостува в Белград

27/04/21

29-ти април - 15-ти май, 2021
Белград, галерии -  U10 Art Space, Vracar Gallery, Ostavincka Gallerija


Българско съвременно изкуство гостува в белградски галерии, тридесет български артисти, налагащи новото в настоящата сцена в страната, ще бъдат представени в продължение на две седмици в сръбската столица Белград. Събитието ще се проведе в три изложбени пространства, съпроводено от дискусии, музикални ивенти, пърформанси, които ще представят актуалното в изкуството на България.
Събитието е част от платформата NEXT Balkan и е организирано от българската фондация ДОМА Арт, в партньорство с Държавния културен институт към Министерство на външните работи на Република България, Българско посолство в Белград, Kulturforum ODKR и Община Врачар.

Балканите са регион с богато културно и артистично наследство и с голям творчески потенциал, в който страните споделят сходен опит, както и социално-културни и икономически предизвикателства.

NEXT Balkan е платформа за обмен и сътрудничество между артисти и арт специалисти от страните на Балканския полуостров. След няколко успешни събития в София и Белград и предстоящи такива в Нови Сад и Сплит, платформата представя българско съвременно изкуство в Белград с фокус върху сегашната сцена  отвъд клишетата. Платформата включва серия от събития като изложби, конференции, пърформанси и колаборации между  българската/ балканската и световната сцена. Дълбокото влияние на културата върху обществото, както и огромният й потенциал за комуникация, културен и личностен обмен, дават на българското съвременно изкуство предпоставка за диалог в посока бъдеще.


Изложбата ще се състои в различни пространства в Белград и с три различни подтеми. Вернисажът ще се проведе в 18:00 на 29-ти април в U10 Art Space и ще продължи в общинска галерия „Врачар“ и в галерия „Оставинска“.
Като част от събитието на 30-ти април в KC Grad ще се състои разговор между български и сръбски гости, последван от концерт на българската съвременна поп звезда Мила Роберт и DJ Technobeton.
Акцент в програмата ще е 8 - часов пърформанс “The Embrace”/ “Прегръдката” - колаборация между българският артист Войн де Войн и сръбската артистка Марта Йованович в TEN Studio, Avala House от 12 ч. до 20 ч.
Това е едно от първите събития, поставящи фокус върху бъдещата сцена в България във взаимодействие с балканската през последните десетилетия.

Информация за всяко от пространствата и пълната програма може да се открие по- надолу  в текста.

Куратори: Войн де Войн и Мартина Стефанова