НОВИНИ

Открива се пролетното издание на MASTER OF ART в кино „Люмиер“

22/04/21

Български филм за създаването на художествените медали и филм за култовия фотограф Хелмут Нютън откриват пролетното издание на MASTER OF ART на 22 април 2021 г. в кино „Люмиер“, на който фестивал за първи път партньор е Държваният културен институт към Министъра на външните работи.
Фестивалът за документални филми, посветени на изкуството се готви за пролетното си издание. В периода от 22-и до 29-и април 2021 г. в арт кината на София ще могат да се гледат нови 18 пълнометражни и 4 късометражни заглавия, включени в MASTER OF ART. Сред селектираните филми има 5 български заглавия.
По традиция първата прожекция е на българско заглавие. „Медалът“ е късометражен документален филм на младия режисьор Слав Велков, който ни въвежда в историята, процеса и смисъла на създаване на художествени медали. Веднага след това ще следва ексклузивната прожекция на документалния филм „Хелмут Нютън: лошият и красивият“. Във филма звездите от иконичните портрети на Нютън и влиятелни модни редактори най-после показват своята интерпретация на живота и творчеството на този провокативен гений. Филмът се представя с подкрепата на Гьоте Институт България.
Почитателите на архитектурата ще могат да се насладят на изключителни филми за изключителни архитекти. Фестивалът ще представи на публиката два вълнуващи филма за двама нобелови лауреати за литература и три филма за изобразително изкуство. В навечерието на Великден публиката на „Мастер аф Арт“ ще може да надникне в потайностите на Църквата на Божи гроб чрез филма „Няма друго такова място“.
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община.
За пълната програма на събитието: https://masterofartfilmfestival.com/bg/

Ключови думи филми, Master of Art