НОВИНИ

ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 150-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ БЕШЕ ОТКРИТА В МВНР

20/04/21

На 19 април от 11.00 ч. в обновеното експозиционно пространство на 7-ия етаж на МВнР беше открита представителна документална изложба „150 години Българска екзархия“, реализирана от екип към Института на исторически изследвания към БАН.
Сред гостите на официалното събитие, състояло се в ограничен състав поради епидемичната обстановка, бяха авторите на изложбата проф. Александър Гребенаров и доц. Буряна Бужашка, г-жа Майа Бужашка, художник на изложбата, г-жа Ваня Стоянова, г-жа Наталия Михалевска, директор на дирекция „Български училища зад граница“ – МОН,     г-н Емил Велинов, директор на дирекция „Вероизповедания“ – МС, Протодякон Иван Петков,  доц. Венцислав Велев, съветник в  Министерство на културата, учени, дипломати, експерти и др.
Изложбата беше открита от вицепремиера и министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева, която в словото си подчерта: “Българската православна църква и християнската вяра имат много значимо място във вековната наша история“. Тя допълни: „Дори във времена, когато българската държава не е съществувала на картата на света, църквата е била онази обединяваща сила, която е съхранявала вярата, културата и дори езика ни.“
С откриването на изложбата Министерството на външните работи и Държавният културен институт се присъединяват към отбелязването на 150-тата годишнина от създаването на Екзархията, учредена през февруари 1871 г. на Първия църковен народен събор в Цариград, подчерта и в изказването си директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева-Димитрова. Изказване по време на събитието направи и проф. Гребенаров, който представи екипа, работил по проекта, основни акценти от експозицията и специалния двуезичен каталог.
По време на изложбата на г-жа Екатерина Захариева беше връчен плакет „150 години Българска екзархия“ в чест на усилията й за опазване на културно-историческото наследство на България зад граница. Почетен плакет беше връчен и на авторите на изложбата: проф. Гребенаров и доц. Бужашка.
Паната в изложбата проследяват исторически процеси и свързани с тях събития от църковно-просветното движение. Те очертават значението на Екзархията за формиране и поддържане на българското национално съзнание и култура.  Използваните материали в изложбата са подбрани от Държавна агенция „Архиви“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – Български исторически архив, Македонски научен институт, Тракийски научен институт, Църковно-исторически и архивен институт, Фондация на Българската православна църква в Истанбул и др.
Експозицията е подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи и ще бъде достъпна до 21 май след предварително записване на тел 0889005082.

Ключови думи изложби 2021, екзархия