НОВИНИ

НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ИЗКУСТВОТО ДЪРЖАВНИЯТ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ КЪМ МВНР СКЛЮЧВА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С БТА

15/04/21

На 15 април в Българската телеграфна агенция директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи г-жа Снежана Йовева-Димитрова и Генералният директор на БТА г-н Кирил Вълчев подписаха споразумение за партньорство. То визира двете институции да обединят усилия за представянето на дейностите си в областта на културата, представяне и популяризиране на различни инициативи и проекти, насърчаване развитието на творческа дейност и културната дипломация. В каналите на националната информационна агенция ще бъдат представени инициативи на ДКИ, свързани с популяризирането на националната традиция и култура, както и съвременни творчески проекти. 

Стремежът на ДКИ е да бъдат представени традиционните връзки на българската дипломатическа служба с лицата на българската културна сцена. Ще се подготвят и разпространяват материали за богатия Художествен фонд на МВнР и десетилетната история за създаването на колекциите на дипломатическите ни мисии в чужбина. ДКИ ще участва в традиционната инициатива на БТА – Срещата на българските медии в чужбина.

ДКИ разчита на подкрепата на БТА в реализирането на актуални комуникационни послания за своите проекти и подкрепа в разширяването на връзките и доверието между националните институции и културния сектор за целите на културната дипломация на страната.

Началото на сътрудничеството между двете организации е представяне на кратък филм по повод 15-ата годишншнина от създаването на Държавния културен институт, която беше отбелязана през 2020 г.: 

--------------------------------

Световният ден на изкуството е обявен на 40-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО през 2019 г. Всяка година на 15 април, честванията на Световния ден на изкуството помагат за укрепване на връзките между художествените проекти и обществото, насърчават по-голямото осъзнаване на многообразието на художественото изразяване и подчертават приноса на артистите за устойчивото развитие. Изкуството подхранва креативността, иновациите и културното многообразие за всички народи по света и играе важна роля за споделяне на знания и насърчаване на интерес и диалог. Това са качества, които изкуството винаги е имало и ще има, ако продължаваме да подкрепяме среди, в които артистите и артистичната свобода се популяризират и отстояват. По този начин, по-нататъшното развитие на изкуството разширява и нашите средства за постигане на свободен и спокоен свят.