НОВИНИ

Дни на Франкофонията в Израел с участието на България

22/03/21

 

Тази година Дните на Франкофонията в Израел се състояха от 1 до 21 март. Събитието беше организирано от Френския институт в Израел и посолствата на страните-членки на Международната организация на Франкофонията (МОФ), акредитирани в страната.  В програмата бяха включени филмов фестивал, форум на франкофонските науки, фестивал на гастрономията, конкурс по диктовка на френски език и литературни дебати. Всички събития се проведоха онлайн предвид въведените ограничителните мерки във връзка с пандемията от COVID-19.

Със съдействието на Държавния културен институт (ДКИ) от българска страна бе представен документалният филм „Да обичаш Кармен“ на режисьора Найо Тицин, който бе достъпен на платформите на Синематеките в Ерусалим и Холон от 4 до 11 март, но поради големия интерес към него периодът за гледането му бе удължен с два дни. В един от централните вестници в страната – „Аарец“, на 9 март бе публикувана рецензия от критика Хагай Хитрон за музикалните събития през седмицата, в която бе отделено специално внимание на българския филм. В нея се подчертават достойнствата на творбата, както и някои интересни факти от историята на пресъздаването на една от най-популярните опери. 

Линк към статията: https://www.haaretz.co.il/gallery/music/classicalmusic/.premium-1.9600020

В рамките на Дните на Франкофонията бяха представени видео обръщения на посланиците на страните-членки на МОФ в Израел.

В своето обръщение посланик Румяна Бъчварова отбеляза приноса на страната ни в тридесет годишната история на членството си в МОФ за укрепването на политическото измерение на франкофонията и за развитието на сътрудничеството между франкофонските страни. Тя подчерта успехите в преподаването на френски език у нас и дейността на Специализирания институт на Франкофонията за администрация и управление (SIFAM) и на Регионалния център на Франкофонията за Централна и Източна Европа (FRECIE).

В рамките на Фестивала на гастрономията посолството организира заснемането и излъчването на видео с участието на шеф Моше Барел, който е от български произход, представящо рецепта за българска баница.