НОВИНИ

България отбелязва 30 години членство в Международната организация на франкофонията

17/03/21

Всяка година на 20 март световната общност отбелязва Международния ден на Франкофонията. Честването е въведено през 1988 г. като средство на държавите членки на Международната организация на франкофонията (МОФ) да отбележат общото, което ги свързва – френският език и споделените ценности.

За България 2021 година е по-специална, тъй като страната ни отбелязва 30 години присъединяването си към МОФ.

По инициатива на Министерството на външните работи и със специалното съдействие на Държавния културен институт бе създадена лесно разпознаваема визуална идентичност, с която да бъдат оформяни материалите и комуникирани събитията, свързани с годишнината. Автор на логото е гл. ас. д-р Георги Павлинов Павлов,  преподавател в НХА по плакат и визуална комуникация.

Предложеното лого надгражда емблемата и цветовете на Международната организация на Франкофонията и както всяка марка излъчва послания към публиката: ценностите, визията, мисията и дейностите на франкофонията. Цветовете зелено, жълто, синьо, червено и лилаво символизират петте континента на планетата, на които се говори френски език и на които принадлежат държавите-членки на МОФ. Бялото е символ на мира. Кръгът - стилизирано изображение на планета - събира заедно държави и хора като ги обединява в разбирателство и хармонично сътрудничество чрез общ език и споделени ценности.