НОВИНИ

Студенти, преподаватели и заинтересовани от темата за ролята на жените посетиха изложбата „Значимите жени в историята – от Братислава до Русе“ в МВнР

11/03/21

Бившата първа дама и председател на Фондация „Ценности“ Антонина Стоянова посети изложбата"Значими жени в историята - от Братислава до Русе", придружена от журналистката Магдалена Гигова. Те бяха запознати подробно с идеята на изложбата от директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева-Димитрова, обсъдиха се теми от взаимен партньорски интерес в областта на културната дипломация. Гостите получиха копия от представителния двуезичен каталог „Дипломация и изкуство“, а каталог към успешно отминалата фотографска изложба „България през призмата на времето“ на Фондация „Ценности“ бе дарен на ДКИ.

По повод международния ден на жената 8 март специални гости в МВнР бяха студенти и преподаватели от департамент "Политически науки" от Нов Български Университет. Те бяха подробно запознати с концепцията и идеята на изложбата от Словашкото посолство и Русенски исторически музей, беше обърнато специално внимание на таблата, посветени за правата на жените да гласуват и участват активно в политическия живот на страната от проф. Анна Кръстева и д-р Евелина Стайкова, които направиха и актуален анализ по темата за ролята и мястото на жените в обществата. По тоя повод г-жа Йовева цитира и най-актуалните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани на 5 март 2021, според които България се нарежда на трето място сред страните членки на ЕС с най-голям дял жени на мениджърски позиции. Според статистиката на първо и второ място са Латвия (45%) и Полша (44%), следвани от България, Унгария, Словения и Швеция – по 42%. Интерес към тематичната изложба имаше и от наследници на Българския женски съюз, които разглеждаха детайлно русенките пана и съпоставяха със словашките в интересна дискусия.

Гостуването на студентите е част от дългосрочната задача на Института за разширяването на публичната и културна дипломация. На срещата освен за идеята и реализацията на настоящата изложба за жените директорът на Държавния културен институт към външно министерство разказа и за най-новите мобилни изложби, окачени в представителните части на МВнР: „Море от цветове или тайният живот на видимото” на Вихра Велкова, „140 години българска дипломатическа служба“ и „Епископската базилика на Филипопол“.