НОВИНИ

Българско участие на „Ледения фестивал“ в град Харбин

19/02/21

 

България бе представена в тазгодишното 22-ро издание на „Ледения фестивал“ в град Харбин с ледена конфигурация от склуптури „Море от рози“ с впечатляващи мащаби и със светлинно шоу с преливащи цветове.

Темата на тазгодишното издание на традиционния фестивал е „Страните от Централна и Източна Европа“. По традиция леденият фестивал в Харбин всяка година започва на 5 януари и продължава от 50 до 80 дни в зависимост от температурите и времето. Това мероприятие има най-високата степен в класификацията на зебележителностите в Китай, като е от категория „ААААА“, където петте букви упоменават важността на мястото или мероприятието за запазване на китайското културно наследство и служи за важен ориентир на вътрешния туризъм.

Посещението на фестивала по време на почивните  дни за Китайската нова година е традиционен маршрут за празника и всяка година хора от цялата страна се стичат в Харбин да видят фигурите. За съжаление във връзка с пандемията от КОВИД към момента аудиторията може да види склуптурите само  чрез тематично видео за конфигурациите за 17-те държави от ЦИЕ.

Първата част от видеото бе публикувано по повод Китайската нова година от Офиса за международни връзки на Община Харбин в социалните платформи Тик Ток (Доуин) и Уичат. На българската склуптура е отделено най-дълго време в представянето. Тя задържа погледа със сменянето на цветовете в светлинно шоу и се откроява с избора на културен аспект за представяне на държавата ни, за разлика от избора на сгради от страна на другите държави от ЦИЕ.