НОВИНИ

ВРЪЧВАНЕ НА ПОЧЕТНИ ГРАМОТИ ПО СЛУЧАЙ 15 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ДКИ

26/01/21

     На 26 януари 2021 г. в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт зам.-министърът на външните работи г-н Георг Георгиев връчи почетни грамоти на изявени личности в областта на културата и културната дипломация, с което беше отбелязана 15-та годишнина от създаването Института.

      Носители на отличието са доц. Албена Танева, проф. Аксиния Джурова, фотографът Иво Хаджимишев, председателят на фондация „Аматерас“ Даниела Тодорова, директорът на Британския Съвет Любов Костова и г-н Явор Койнаков, дългогодишен служител в Държавния културен институт. Всички с работата си през изминалите 15 години са били важна част от  реализираните от ДКИ културни инициативи и са допринасяли за утвърждаването на институцията като важен интегрален мост между културата и дипломацията, подчерта в своето приветствие директорът на ДКИ г-жа Снежана Йовева.

       С думите на Петър Увалиев проф. Аксиния Джурова се обърна към гостите отбелязвайки, че Институтът изпълнява своята важна мисия да бъде доброто лице на България, а директорът на Британския съвет г-жа Любов Костова допълни, че изкуството и културата не познават държавни граници, тъй като са този мост между тях, който свързва хората чрез контактите помежду им и позволяват да продължаваме като човечество напред.

      Иво Хаджимишев развълнувано сподели, че познанството му с дипломата Петър Увалиев му е помогнало да проумее и да намери верния начин за популяризирането на страната ни пред света със своите проекти. Даниела Тодорова от своя страна отбеляза, че при гостуванията си на международни културни сцени винаги се старае да подчертае това, което е България като дух, достижения, културно наследство и най-вече една съвременна България, която не просто е в Европа, а е световна цивилизация.

      „Надявам се, че ще продължим да разказваме по интересен начин!“, каза доц. Албена Танева, автор на най-представяната от пътуващите експозиции на Института „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България“ в края на своето обръщение. А г-н Явор Койнаков подчерта за връзката между културата и дипломацията, която през тези години се е изграждала и благодарение на партньорствата и успешни взаимодействия с личности от културния и образователния сектор.

      Събитието се проведе в тесен кръг при спазване на всички противоепидемични мерки.