НОВИНИ

Виртуална среща с изложбата „Хлябът“, гостуваща в МВнР

28/12/20

            Държавният културен институт към министера на външните работи съвместно с Националния дарителски фонд „13 века България“ създадоха виртуално докосване до едно национално богатство изложбата „Хлябът“ с рисунки и текстове на художника, живял дълги години в САЩ Атанас Качамаков. Тя е част от колекцията на Фонда и е подредена в представителните салони на МВнР.

             Художникът и скулптор Атанас Качамаков не е много известен у нас, но има запазено място в историята на американското изкуство. Роден е в градинарското селище Лясковец през 1898 година, умра 1984. Учи в класа по скулптора на проф. Иван Лазаров в Художествената академия в София. През 1924 година заминава за Париж, а след това за САЩ. През 1931 Качамаков печели Първа награда в голямата изложба в Ню Йорк за своята работа „Индианка с дете” от мрамор. Установява се в Холивуд и работи за някои от големите кинопродукции като „Песен на песните“, „Бен Хур”, „Царят на царете”, „Елена от Троя”, „Ноевият ковчег” и др.

            През 1979 г. творецът се връща в България и прави голяма изложба в Националната художествена галерия. Негови произведения (30 рисунки и 2 скулптури, дарение от художника) се пазят във фонд “13 века България”, като рисунките ще гостуват в МВнР до края на април 2021 г.

 

            „Изложбата „Хлябът“ е част от партньорските взаимоотношения между НДФ „13 века България“ и Държавния културен институт. Това е един от начините българското културно наследство, в случая на Атанас Качамаков, да бъде популяризирано и социализирано, затова и реализираме съвместно видео, в което д-р Мила Старейшинска-Ангелова, експерт от фонда и изкуствовед, разказва за тематиките в експозицията и  за самия творец.

https://www.youtube.com/watch?v=Wbv0pFBVTnc&ab_channel=Fund13vekaBulgaria