НОВИНИ

Българско участие във фестивала на анимационното кино „Аниматека” 2020

01/12/20

С осем филма и копродукции България ще участва в 17-то издание на международния фестивал на анимационното кино „Аниматека” в Словения. Поради епидемията, през тази годината събитието ще се проведе от 30 ноември до 9 декември само във виртуален формат, предлагайки на публиката 252 от първоначално предвидените 338 заглавия.

 Младите български автори и продуцентски къщи ще се представят в рамките на три секции – „Главна конкурсна програма”, „Източно- и централноевропейска панорама” и „Аниматека ПроПийч”, насочена специално към все още развиващи се проекти от региона.

 В първата категория са включени българо-австрийският „Йерархичен дефект” (част от киноантологията „Машина за щастие”), „Апокалипсисът чака под одеялото” (съвместен проект между България и Канада) и „Задачи за деня”. „Йерархичен дефект” въплъщава идеите за т.нар. икономика на общото благоденствие и обществената отговорност на корпорациите. Късометражните творби на Весела Данчева, Теодор Ушев и Петя Златева също ще се борят за една от трите награди на фестивала – Голямата награда на „Аниматека”, наградата на публиката и тази на Словенската асоциация на анимирания филм.

 В „Източно- и централноевропейска панорама” са селектирани филмите със заглавия „Плитка вена”, „Последният ден”, „Чудовището” и „Над нещата”. Те попадат в тази секция, благодарение на показаните „добри технически знания и творчески потенциал”.

 В третата секция ще бъде показана и гостуващата българо-сръбска копродукция „Превключване”, съфинансирана от Българския филмов център с 40 000 евро. Проектът на Весела Данчева и Далибор Райнингер е подкрепен с 2 000 евро и от творческата платформа „Компот колектив”.

 Тя е продуцирала по-голямата част от анимациите в програмата на фестивала т.г., режисирани от Петя Златева, Йоана Александрова, Ина Николова, Далибор Райнингер и др. Те са част от сбирката с анимационни стихове „Щрих и стих”. Конкретно, филмчетата са вдъхновени от произведенията на поетите Марин Бодаков, Стефан Иванов, Мария Донева и Стефан Икога. Някои от тези заглавия са част и от програмата на фестивала „БГ екран онлайн”, организиран от Държавния културен институт към МВнР в периода от 20 ноември до 6 декември т.г.

 По време на „Аниматека” 2020 ще бъдат проведени онлайн разговори с авторите на излъчваните филми, вкл. от България, с които любителите на Седмото изкуство ще могат да се срещат във виртуалното пространство.

 И през т.г. фестивалът се организира от Сдружение „2 ленти” в сътрудничество със Словенската кинотека и Словенския филмов център и с подкрепата на Централноевропейския анимационен форум, Община Любляна и др.

 Информация за електронните билети и пълната програма на прожекциите могат да бъдат намерени на страницата на „Аниматека”:

www.animateka.si/2020/en/film-programme/