НОВИНИ

Участие на българския филм „Привличане“ в Европейския филмов фестивал в Канада

25/11/20

     В рамките на 35-то издание на традиционния Европейски филмов фестивал в Канада, в периода 16 –18 ноември 2020 г. бе излъчен българският филм „Привличане” (2018 г.) на сценаристите Яна Маринова, Борислав Захариев и Георги Ангелов, и режисьора Мартин Макариев.
     Фестивалът е ежегодна традиция и престижно събитие в Канада, което успешно представя филмовото изкуство на държавите членки на ЕС пред канадска публика. За поредна година посолството на Р България в Отава организира участието на страната ни в годишното издание – което поради специфичната обстановка вследствие на пандемията от COVID-19 се провежда за първи път виртуално и е достъпно за територията на цяла Канада.
     Организатори на събитието са Делегацията на ЕС в Отава, Канадският филмов институт, The Cinematheque във Ванкувър и Европейския филмов фестивал в Торонто, съвместно с посолствата на страните членки на ЕС. В рамките на фестивала ще бъдат представени филми от всички 27 държави членки на ЕС.
     Преди премиерата на българския филм в Канада бе излъчено видео-поздравление към зрителите от страна на посланика на Република България в Отава Светлана Стойчева-Етрополски. Сценаристът на филма, изпълняващ и главната роля в него, Яна Маринова и  актрисата Луиза Григорова-Макариев също отправиха послания към публиката.
     Свежият сюжет на филма проследява пикантната страна на училищния живот, представяйки сложните взаимоотношения между учители и ученици в тийнейджърска възраст, взаимодействието на силни личности, изявени характери и неизбежната сила на любовта. В главните роли на лентата са известните български актьори Яна Маринова, Луиза Григорова, Радина Боршош, Койна Русева, Владо Пенев.
     След края на прожекцията зрителите, представители на българската общност и официални канадски представители споделиха в лични разговори с представители на посолството приятните си впечатления от българския филм, като отправиха пожелания за бъдещи успехи на българското кино.