НОВИНИ

Държавният културен институт към министъра на външните работи и Софийският университет ще си сътрудничат в сферата на популяризирането на културно и историческото наследство

23/11/20

 

На 19 ноември 2020 г. беше сключено споразумение за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чрез Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Основната цел на споразумението е да бъде установено сътрудничество между двете институции при подготовката и реализацията на национално и международно значими културни и образователни инициативи.

Организациите се съгласяват да си партнират в организирането и провеждането на различни мероприятия и кампании за популяризирането на културноисторическото ни наследство по света, за представяне на конкретни научно-изследователски продукти като филми, книги, изложби и други, чрез българските дипломатически представителства.

По време на официалното подписване на споразумението проф. Анна-Мария Тотоманова, координатор на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, предостави като дарение последните и най-актуални издания, реализирани в резултат на изследователските дейности по програмата. Сред изданията са: „Речник на езика на Патриарх Евтимий”, том II „Патриарх Филотей (Кокин). Слово в неделята на всички светии“, Сборникът „Пътищата на балканските зографи” и „Книгата Григорий Цамблак”. Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова прие с благодарност дарените издания и пое ангажимент те да достигнат и до българистични центрове в европейски държави, чрез българските мисии.

Професор Тотоманова изрази своята благодарност за подадената ръка и заяви, че в настоящия момент е изключително важно българската култура и паметта за постиженията на българската държавност през вековете за запазването и разпространението на Кирило-Методиевото дело да бъдат популяризани по достъпен начин пред света и сключването на споразумението е много добра първа стъпка. По време на официалната церемония, бяха потвърдени и някои от първите съвместни дейности между партньорите, които предстоят. Събитието се състоя в галерия „Мисията“, където е разположена изложбата на Централна библиотека на Българската академия на науките – 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.