НОВИНИ

ИЗЛОЖБАТА "МАНДАЛА – ХРАМЪТ НА ТАЙНСТВЕНАТА ТАНТРА" ОТБЕЛЯЗВА ГОДИШНИНА В ДВУСТРАННИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МОНГОЛИЯ

20/10/20

Експозиция, представяща разнообразие от будистки картини „Мандала“, наречени от монголците „Живопис на свещени предмети“, беше открита днес в представителните части на МВнР. Събитието е по инициатива на Посолство на Република Монголия в София в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи  по повод 70-годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Монголия през настоящата 2020 г.
Сред присъстващите гости бяха посланика на Монголия в България Н. Пр. г-н Дашжамц Батсайхан, заместник-министъра на външните работи г-н Милен Люцканов, г-н Христо Полендаков – генерален директор „Двустранни отношения“ на МВнР, г-н Петър Николаев от отдел „Източна Азия, Австралия и Океания“ в МВнР, г-н Пенчо Иванкин, почетен консул на Монголия и Константинос Фасулис, секретар на посолството на Гърция в България. Поздравление към гостите отправи г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи, като подчерта, че „културната дипломация е един от основните инструменти за постигане на разбирателство и взаимодействие между различните общности, а подобни инициативи не само ни информират за културите, традициите на другите народи, но и ни мотивират да споделяме това знание.“
Приветствия отправиха още Н. Пр. г-н Дашжамц Батсайхан, посланик на Монголия в България и -н Христо Полендаков – генерален директор „Двустранни отношения“ на МВнР, който подчерта добрите взаимовръзки между двете страни.
В изложбата "Мандала – храмът на тайнствената тантра" са представени изображения на статуите на Буда, будистки текстове и картини от 18. и 19. век,  архитектурни шедьоври на храмовия  комплекс Чойжин Лама. Будисткият храмов комплекс е построен между 1904 - 1908 година и е шедьовър на архитектурата и безценно наследство на монголската история, религия и култура. В експозицията могат да бъдат видени и фотографии на бронзови статуи на Буда от 17 век., като свидетелство за върховете на монголското леярско изкуство, корените на които могат да се проследят през бронзовата и ранната желязна епоха.

Вернисажът се проведе при спазване на всички изисквания за дистанция и дезинфекция.