НОВИНИ

Шести ежегоден Фестивал на България в парка Keio Floral Garden „ANGE“ в Токио

19/10/20

На 17 и 18 октомври 2020 г. в парка Keio Floral Garden „ANGE“ в Токио за шеста поредна година бе проведен Фестивал на България, посветен на българската роза. В изложбената зала на парка бяха изложени фотоси за България; мъжки и дамски фолклорни носии, предоставени от посолството; български бродерии, предоставени от г-жа Ирен Ямами, специалист по български шевици; домашни подправки, сладкиши и колекция от ръчни изделия, предоставени от японската художничка Чикако Сато.
Програмата на фестивала включваше концерти на самодейните японски фолклорни състави „КОГА“ – за български фолклорни танци, и „Пролет“ – за български народни песни. Изпълненията на съставите бяха придружени с представяне на отделните фолклорни райони в България и особеностите на българската народна музика и песни.
Ирен Ямами и Чикако Сато проведоха в двата дни на фестивала отделни семинари за българска бродерия и за направата на шарена сол.
Изнесени бяха лекциите: „Туризъм в България, история и природа“ с лектор г-жа Елена Куцарова, преводач в посолството в Токио; „Обичам България! Връзките между България и Япония“ с лектор г-н Антонио Ангелов, българин работещ в Токио.
Посетителите на фестивала имаха възможността да опитат български ястия и българско кисело мляко, предоставено от корпорация „Мейджи“, както и да закупят традиционни български сувенири. На 17 октомври вечерта , се състоя представяне на българско вино, предоставено от фирмата „Глобъл Арена“, както и на български ястия.
През двата дни Фестивалът на България бе посетен от голям брой гости. Поради коронавирусната пандемия фестивалът, който по традиция се провежда всяка година през май, бе отложен за октомври, като тази година бе проведен без участието на гости от България.
Организатори на фестивала бяха Keio Corporation – железопътната компания, обслужваща линиите Кейо и Инокашира в Токио – собственик на парка, компания C-Quest и посолството в Токио.