НОВИНИ

Изложба "Мандала – храмът на тайнствената тантра"

19/10/20

20 – 30 октомври, 2020
Вернисаж: 20 октомври, вторник,  от 10:30 ч.
Министерство на външните работи
гр. София, ул. „Александър Жендов“ № 2, 7-ми етаж в ЦУ-МВнР


Държавният културен институт към министъра на външните работи и Посолство на Република Монголия в София имат удоволствието да представят по повод 70-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Монголия изложбата "Мандала – храмът на тайнствената тантра" . Представени са изображения на статуите на Буда, будистки текстове и картини от 18 и 19 век,  архитектурни шедьоври на храмовия  комплекс Чойжин Лама. Будисткият храмов комплекс е построен между 1904 - 1908 година и е шедьовър на архитектурата и безценно наследство на монголската история, религия и култура.
Експозицията представя разнообразие от будистки картини „Мандала“, наречени от монголците „Живопис на свещени предмети“. От 18 век нататък живописта „Мандала“ се развива и достига своя връх в началото на 20 век. Картините „Мандала“ включват основна фигура Буда, Архат или Бодхисатва, заобиколени симетрично от други разпознаваеми божества. Композициите обикновено показват монголския начин на живот, обичаи,  разказват за културните традиции и моралните принципи на будисткото учение.
Много от тези шедьоври са запазени до наши дни, съхранени в специален музеен комплекс в монголската столица.
Сред експонатите в изложбата могат да бъдат видени и  фотографии на бронзови статуи на Буда от 17 век., като свидетелство за върховете на монголското леярско изкуство, корените на които могат да се проследят през бронзовата и ранната желязна епоха.

Вернисажът на експозицията ще се проведе при спазване на всички изисквания за дистанция и дезинфекция.