НОВИНИ

Участие на България в 32-то издание на Европейския филмов фестивал - Аман

05/10/20

В периода 3-13 септември 2020 г. в Аман се проведе ежегодния Европейски филмов фестивал. България участва в тазгодишното издание на фестивалa с лентата „Писма от Антарктика". Режисьор на филма е Станислав Дончев, а актьорският състав вклучва Ирмена Чичикова, Иван Стаменов, Симеон Ангелов, Христо Пимпирев, Мая Бабурска, Диана Димитрова.
Предвид епидемичната обстановка, изданието 2020 г. се проведе виртуално. В сегашния си формат то бе разширено и с филм от Норвегия. От общо представените 30 ленти специализираната комисия номинира за фестивала 22, сред които и българския филм. Фестивалът излъчи 19 европейски филма, със субтитри на английски и арабски език. Специални виртуални гости на фестивала бяха режисьорите David Macián (Испания) и Antoine Raimbault (Франция), както и продуцентът Florian Schewe (Германия).

Европейският филмов фестивал (EUFF) е най-дълго действащият фестивал на чуждестранни филми в Йордания, който отбелязва 32-то издание тази година. EUFF се финансира от Делегацията на Европейския съюз за Йордания и се организира от EUNIC (European Union National Institutes for Culture). Участието от българска страна се организира от Посолството на Р България в Аман и Държавния културен институт към МВнР.