НОВИНИ

Изложба „Български художници от ХХ век – избрани творби от колекцията на българското посолство в Берлин“

02/10/20

На 30 септември т.г. в Българския културен институт в Берлин официално бе открита изложбата „Български художници от ХХ век – избрани творби от колекцията на българското посолство в Берлин“. Тя се организира съвместно от Посолството на Република България в Берлин, Българския културен институт - Берлин и Държавния културен институт към Министъра на Външните работи.

Двадесет и две произведения на съвременни български художници, оставили трайна следа в българското изобразително изкуство и в културната традиция на Европа, за първи път се показват на широката общественост. Знаковите творби са с изключително висока художествена стойност и отразяват важни тенденции, в които се развива българската живопис на ХХ. век. В центъра на изложбата бяха двата акварела на Константин Щъркелов – „Цветя“ и „Морски пейзаж“, разкриващи уникалния стил и почерк на големия майстор. Творбите бяха изложени само за един ден. Чрез тях бе представен и каталогът „Константин Щъркелов. Самотникът скитник – 130 години от рождението на художника”.  Новото издание от 472 страници с над 400 репродукции и текстове, посветени на живота и творчеството на художника, хвърля светлина върху живота му.

Гостите бяха приветствани от Посланика на България, г-жа Елена Шекерлетова, директора на  Българския културен институт, г-н Борислав Петранов, директора на Софийска градска художествена галерия, г-жа Аделина Филева, директора на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България, г-жа Снежана Йовева-Димитрова.

Изложбата, курирана от Искра Траянова, може да бъде видяна до 27 октомври т.г. в БКИ – Берлин.