НОВИНИ

Изложба на Димитър Генчев в Нидерландия

25/09/20

От 28 септември до 29 ноември в Museum De Domijnen Hedendaagse Kunst в Ситард, Нидерландия е представена изложба на младия български художник Димитър Генчев.
Димитър Генчев е роден в Пловдив през 1985 г. Занимава се с рисуване още от 12 годишен. Възпитаник е на Националната художествена академия, а в последствие продължава академичното си обучението в Нидерландия. Изложбата представя 40 негови творби, като по-голямата част от тях са притежание на холандски галерии.
В изложбата, която е озаглавена Beauty & Decay, художникът показва красотата, която вижда в разхвърляни интериорни пространства, разрушени производствени фабрики, включва неочаквани изображения на хора и животни. Хипер-реалистични елементи изплуват от абстрактни повърхности, с внимание рисува светлината, докосваща човешка кожа или гланцирана керамика, ръждясало желязо или олющени стени. В картините на Генчев са противопоставени красотата на разпадът на материалното.
“Ако наблюдавате нещата достатъчно дълго време, започвате да ги обичате“, казва авторът.
Изложбата представя и творби на белгийския скулптор Петер Бугенхаут, който живее и работи в Гент.
За реализирането на проекта и представителния каталог към него подкрепа оказват Държавния културен институт към МВнР, Посолството на РБ в Хага и Национален фонд „Култура“. В програмата на Държавния културен институт за 2021 се планира гостуване на артиста заедно с белгийския скулптор.