НОВИНИ

Фотоизложба „ПО ПЪТЯ НА НЕЖНАТА РЕВОЛЮЦИЯ. СЛОВАКИЯ СЛЕД 1989 Г.”

13/11/09


На 17 ноември с фотоизложбата „По пътя на Нежната революция. Словакия след 1989 г.” в галерия „Мисията” бе отбелязана 20 годишнината от началото на събитията в Чехословакия, довели до коренни промени в Европа.

Приветствия по повод датата и откриването на изложбата произнесоха постоянният секретар на МВнР г-н Константин Андреев и посланикът на Словашката република г-н Карол Мистрик.

В сравнение с поредицата събития, посветени на 20 годишнината от промените в Източна Европа, изложбата предлага един по-различен поглед, доколкото тя е не само спомен за отминалите събития, а представя развитието на Словашката република, възникнала  благодарение и на нежната революция в Чехословакия през 1989г.

Богат снимков материал документира пътя на Словакия от първата антикомунистическа проява в Братислава още през 1988г., до приемането на общата европейска валута през 2009 г. , от свалянето на бодливата тел, опасвала града откъм границата с Австрия, до премахването през 2007 г. на последната бариера на същата тази граница, когато Словакия влиза в Шенгенското пространство.

На откриването присъстваха посланиците на почти всички европейски държави и на много не-европейски. Интересът към изложбата бе значителен. Доказателство за  смисъла на подобни събития, които носят посланието за споделена съдба и развитие бе фактът, че посланикът на Унгария в София г-жа Юдит Ланг разпозна себе си на една от фотографиите, запечатала подписването на договора за членство в НАТО от президентите на 7-те европейски държави, между които и България,  през 2004 г. във Вашингтон.

Събитието се организира от Посолството на Словашката република в София със съдействието на Държавния културен институт към МВнР.