НОВИНИ

КАРТИНИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ГОСТУВАТ В БЕРЛИН

24/09/20

Държавен културен институт към министъра на външните работи, Посолството на Република България в Берлин и Български културен институт - Берлин представят изложбата „Български художници от ХХ век – избрани творби от колекцията на българското посолство в Берлин“

Oткриване: 30.09.2020, от 11 до 21 часа, Български културен институт - Берлин
Продължителност на изложбата: 30.09.2020 - 27.10.2020
Куратор: Искра Траянова

Представяне на каталога „Константин Щъркелов. Самотникът скитник – 130 години от рождението на художника“: 30.09.2020, от 19:00 ч.

Показването за първи път на 22 специално селектирани произведения на български художници от колекцията на Посолството на РБългария в Берлин е част от инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи да се показват творби от богатия художествен фонд на Министерството на външните работи, който наброява повече от три хиляди произведения на известни български класици и съвременни автори, извън дипломатическите мисии по света и пред една по-широка публика.
Настоящата изложба предлага възможност за среща със значими произведения на българската живопис от бурните промени през 60-те, от асоциативния език на 70-те и от преосмислянето на пластичността през 80-те години на ХХ. век. Експозицията разгръща една впечатляваща поредица от емблематични живописни платна на редица изявени творци като Светлин Русев, Найден Петков, Йоан Левиев, Емил Стойчев, Йордан Кацамунски, Христо Тодоров, Митко Панайотов, Георги Баев, Владимир Гоев, Енчо Пиронков, Дария Василянска, Едмонд Демирджиян, Цвятко Дочев и доайенът Калина Тасева, които оставят ярка диря в съвременното българско изкуство. Преобладават предимно пейзажи, портрети, натюрморти и фигурални композиции, изпълнени с класически живописни техники и претворени подчертано индивидуално, с неподправен артистизъм.
Безспорно колекцията от картини на дипломатическата мисия в Берлин, притежава изключително висока художествена стойност. Тя отразява важни тенденции и направления, в които се развива българската живопис на ХХ. век, притежавайки знакови произведения на едни от най-изявените български художници, оставили трайна следа в българското изобразително изкуство и в културната традиция на Европа.

Акцент в изложбата представляват двата, изпълнени с виртуозна лекота, акварела на Константин Щъркелов, които ще бъдат показани само за един ден в рамките на официалното откриване на изложбата, по повод представянето на каталога „Константин Щъркелов. Самотникът скитник – 130 години от рождението на художника” от директора на Софийска градска художествена галерия, г-жа Аделина Филева и г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към МВнР.