НОВИНИ

Изложба по случай Деня на София в Подгорица - „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички“

21/09/20

По повод празника на София 17.09.20г. и в знак на добрите  приятелски отношения между столиците на двете страни, посолството на България в Черна Гора организира представянето на изложбата „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички“, която  е подготвена от Института за балканистика с Център по тракология при БАН в рамките на Национална научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН. 

Изложбата съдържа  пощенски картички от края на XIX век до началото на дигиталната ера. В тогавашното време пощенските картички са най-масовата и достъпна форма за отразяване на емблематични пространства, събития и образи от градския пейзаж. Изложбата представя многообразието на културата в столиците и в по-малките градове на Балканите, тяхната атмосфера и историческа памет. 

Върху паната с пощенски картички са показани антични паметници, железопътни гари, хора, замъци и дворци, крепости, кули, модерни булеварди, мостове, образователни институции, общи изгледи, опери и театри, пазари, паметници, площади, портали и арки, пристанища, представителни сгради, трамваи, фабрики, чешми и фонтани, храмове, събития. Сред градовете, представени в изложбата, са Атина, Белград, Букурещ, Подгорица, Котор, Цетине, Бар, Бургас, Загреб, Любляна, Мостар, Ниш, Сараево, Скопие, Солун, София, Цариград и други. 

Откриването на изложбата бе направено от посланика на България в Черна Гора д-р Меглена Плугчиева и кмета на Подгорица  Иван Вукович. Специално за откриването в Подгорица пристигна и проф.Румяна Прешленова, директор на Института по балканистика при БАН, която представи изложбата.

В приветственото си слово посланик Плугчиева отбеляза, че  мотото на нашата столица „Расте, но не старее“, би трябвало да важи и за нашето партньорство, приятелски връзки и добросъседство между страните  на Балканите.

Изложбата остава за разглеждане от жителите и гостите на Подгорица  до 27 септември.

Приложение: снимки от мероприятието