НОВИНИ

Представяне на изложбата „Красотите на България“ в Батуми, Грузия

14/08/20

      Фотоизложба „Красотите на България“, организирана от Посолството на Република България в Грузия с любезното съдействие на Министерството на културата на Аджара, Грузия, бе представена на 13 август 2020 г. в откритите пространства на Аджарския музей по изкуствата в Батуми.

      В приветствието си към гостите извънредният и пълномощен посланик на Република България в Грузия Десислава Иванова представи фотосите, обяснявайки, че те са вдъхновени от природни и културни забележителности на България, които са пример за многообразието на природата и богатото културно-историческо наследство на страната ни от древността до наши дни.

       От името на правителството на Автономна република Аджара министърът на културата на Аджара Мая Кхаджишвили изрази удовлетворението си от факта, че изложбата се представя в аджарската столица и с нея могат да се запознаят не само жителите на града, а и постепенно завръщащите се чуждестранни туристи. Тя припомни успешното сътрудничество на управляваното от нея министерство с Посолството на Република България в Грузия и множеството съвместни културно-образователни проекти, организирани през последните години. Мая Кхаджишвили благодари за традиционната българска подкрепа за страната си.

     Изложбата е първо мероприятие за промотиране на културата на България, организирано от след рестриктивните мерки за ограничаване на разпространението на корона вируса, и в този смисъл има допълнителна тежест като знак за постепенно завръщане към традиционните форми на публична дипломация, широко използвани от Посолството.

      Експозицията представя адаптиран към Грузия и Батуми подбор  от фотографии, предоставени от  Министерството на туризма на Република България със съдействието на Държавния културен институт към МВнР.

      На събитието  присъстваха още заместник-министърът на здравеопазването на Аджара Зураб Тенеишвили, заместник-кметът на Батуми Софо Кхалваши, директорът и заместник-директорът на обединението на музеите в Батуми Сулхан Окхрпоридзе и Теона Зоидзе, директорът на Етнографския музей Харитон Акхвледиани, ректорът на Университета по изкуствата в Батуми Мая Чичилеишвили, генералните консули на Турция и Азербайджан в Батуми, представители на държавната администрация, директори на учебните заведения, представители на Тбилиската академия на изкуствата, дипломати, граждани и гости на аджарската столица, дошли да се запознаят с красотите на България въпреки променливото лятно време в Батуми.