НОВИНИ

Културната програма на германското председателство продължава с проекта „Европейска кухня“

11/08/20

На 15 август 2020 г. в Копенхаген стартира проектът „Европейска кухня“. Като част от културната програма на германското председателство на Съвета на ЕС проектът на Гьоте-Институт показва многообразието на Европа. Единадесет творци от цяла Европа ще организират срещи в частни и обществени кухни в единадесет европейски града. Идеята на проекта е да покаже какво се случва с представите ни за Европа, европейската общност и участието в ЕС, когато ги обсъждаме на кухненската маса с хора с различен произход. Участие могат да вземат граждани от цяла Европа, а първата европейска кухня в Копенхаген се организира от португалската художничка Partícia Portela.
В проекта „Европейска кухня“ кухнята се превръща в метафора и платформа за културен и общоевропейски диалог отвъд границите. Единадесет творци с различни профили, които живеят и работят в Европа, организират събитие в град, различен от родния си град, което се основава на идеята за разговор в кухнята. Всички вечери обещават интересни дискусии по актуални теми, свързани с Европа. Основни въпроси като какво е Европа, кой е добре дошъл, кой не е и при какви обстоятелства ще бъдат обсъдени в художествени формати като четения, концерти, пърформъси или просто като дискусия.
В проекта участват също хърватската авторка Ivana Sajko, германският художник Mischa Leinkauf, чешката художничка-концептуалист Kateřina Šedá, италианската художничка Marinella Senatore, датската видеохудожничка Jeannette Ehlers и живеещата в Берлин британска авторка Priya Basil, която е и куратор на проекта. От 18 до 20 септември в своята „Европейска кухня“ във Вроцлав (Полша) Priya Basil ще търси отговор на въпроса „Какъв вкус има Европа за хората в Полша и полските общности в Европа?“. Вечерите ще се организират при спазване на хигиенните мерки, свързани с корона вируса.
Срещите и дискусиите в различните градове ще могат да бъдат преживени и в дигиталното пространство. В допълнение към местните Open Calls и онлайн оферти, всички европейски кухненски събирания ще бъдат  обединени в поредица от кратки видеоклипове и коментирани от трима блогъри - писателят и приложен творец Mohammed Z. Rahman от Лондон, живеещата в Берлин и Лондон литературовед и студент по право Marie Detjen и нидерландско-унгарската блогърка Mandula van den Berg, която живее в Берлин.
Отделни творци ще се завърнат в Мюнхен за финала на европейската кухня и ще споделят своя опит (очаквана дата: 5 декември).
Дати и места, на които ще се проведе Европейската кухня:
15 август: Копенхаген, Дания - Patrícia Portela (Португалия)
септември (tbc): Виена, Австрия - Jasmina Metwaly (Полша)
18 - 20 септември: Вроцлав, Полша - Priya Basil (Германия / Великобритания)
25-27 септември: Талин, Естония - Kateřina Šedá (Чешка република)
5 - 11 октомври: Ханя, Гърция - Mischa Leinkauf (Германия)
16-18 октомври: Глазгоу и Хънтли, Шотландия - Jeannette Ehlers (Дания)
24/25 октомври: Палермо, Италия - Géraldine Schwarz (Германия / Франция)
ноември (tbc): Любляна, Словения - Marinella Senatore (Италия)
14 / 15 ноември: Марсилия, Франция - Ivana Sajko (Хърватска)
21/22 ноември: Мадрид, Испания - Arpad Dobriban (Унгария)
4 декември: Мюнхен, Германия - Johny Pitts (UK)

Ключови думи европейски проекти