НОВИНИ

АРТ РАБОТИЛНИЦА „ХАРТИЯТА ДИША“ СЪБИРА МЛАДИ ТВОРЦИ НА ОТКРИТО

20/07/20
Държавен културен институт към министъра на външните работи, в партньорство с фондация „Аматерас“ организира арт работилница под надслов „Хартията диша“, в рамките на десетото юбилейно издание на фестивала за съвременно хартиено изкуство  - София хартиен арт фест 2020. На 22 юли, сряда, от 10 часа  децата от учебен център „Ния“ и екипът от ДКИ и фондация „Аматерас“ ще въведат любопитните млади творци в магията на хартията, като локацията е избрана не случайно, на открито в обновеното и освежено парково пространство пред галерия „Мисията“ към Държавния културен институт. Всички мерки за дистанция и безопасност ще бъдат спазени, а за творците са осигурени надлежни материали.
Светът на хартиеното изкуство е многопластов, с много символика и значимост във  времето. Затова и екипът към  Държавен културен институт, в партньорство с фондация „Аматерас“ инициира това първо съвместно събитие, в което възпитаници от учебен център „Ния“ ще творят с хартия. Проектът цели да срещне децата със съвременното изкуство, защото то провокира младите да мислят извън рамките и да развиват своята креативност, ще се запознаят с традиции и занаятите, свързани с „душата на хартията“ и как тя „диша“. По този начин се открива място за задълбочаването на диалога за разнообразните изразни средства в съвременното изкуство и по принцип за  свободата в изкуството.
През следващите месеци се предвиждат още подобни съвместни творчески работилници, които да въвеждат младите любопитни творци в магията на хартията.