НОВИНИ

С иновативен проект стартира културната програма на германското председателство на съвета на EС

01/07/20

Колективно произведение на изкуството „Earth Speakr“ на Olafur Eliasson ще събира идеи от младите европейци и ще предлага решения

По повод Германското председателство на Съвета на ЕС Германия ще проведе нова форма на културна програма, която ще позволи обхващането на целия ЕС. Ядрото на културната програма е интерактивното произведение на изкуството - „Earth Speakr“ на един от най-популярните съвременни артисти Olafur Eliasson. Замислена като ко-продукция с деца и младежи от цяла Европа, творбата има за цел да даде възможност на младите европейци да заявят своите виждания за бъдещето, да ги пренесат в публичното пространство и сведат до знанието на лицата, вземащи решенията в Европа.
Произведението, което стартира на 1 юли, се състои от мобилно приложение-игра, Earth Speakr и интерактивен уебсайт, като и двете са налични на всички 24 официални езика на ЕС; включва и презентации на проекти от избрани места. За да предадат идеите и тревогите на децата за бъдещето на планетата и да увеличат обхвата на това колективно произведение на изкуството, Елиасон и неговият екип работят с разрастваща се мрежа от партньори в цяла Европа, която включва също музеи, училища и библиотеки.
Приложението приканва деца и юноши на възраст 7-17 години да запишат кратки гласови съобщения. Чрез приложението ще бъде проектирано тяхно дигитално лице, което отразява реалните изражения на лицата им. Ако чрез функцията на камерата дигиталното лице бъде поставено върху обекти в околността, то ги оживява – например - дърво, езеро, кошче за боклук, всичко възможно по техен избор; съответните оживели обекти ще „изговорят“ съобщението. Тези творчески гласови съобщения ще оформят цялостна картина на идеи и притеснения в целия ЕС, и отвъд. Събраните гласови съобщения ще могат да бъдат гледани чрез уебсайта, както и да се разглеждат в приложението под формата на augmented-reality анимации. Възрастни и деца ще могат да разглеждат творческите послания под формата на анимирани обекти и да ги комбинират в augmented-reality-колажи. Чрез Geo-Tagging ще може да се маркират географски на реални места, и споделяни чрез приложението, ще приканват още повече хора да чуят гласовете на децата и младежите, които са отдадени на планетата и нейното бъдеще. Централен аспект на произведението е предаването на съобщенията до лицата, вземащи решения, change-makers и глобалните мениджъри.

Участие:
Деца могат да създават Earth Speakr-съобщения и да канят приятелите си да се присъединят.
Възрастните може да четат, комбинирате и споделят съобщения на Earth Speakr, за да поддържат важни теми. В същото време може да покажат как конкретно са ангажирани спрямо загрижеността на младите хора.
Като институция или мрежа може да се предложат събития и да се канят деца и тийнейджъри да участват - дигитално или на място. Работни материали за проектирането на кампаниите на Earth Speakr за деца и юноши ще бъдат достъпни на уебсайта Earth Speakr от 1 юли, като това ще ви позволява да интегрирате произведения на изкуството във вашата програма.
Ако работите в политиката, можете да се присъедините, като изслушате какво имат да ви кажат бъдещите избиратели и като обмислите начини, по които да реагирате на повдигнатите въпроси чрез Earth Speakr.
Артистът Олафур Елиасон се надява, че ще вдъхнови хората в работата си и ще се извадят на дневен ред въпросите, повдигани чрез Earth Speakr, както и че ще се изслушат и ще се приемат на сериозно децата и младежите.


Лично съобщение от Олафур Елиасон: https://vimeo.com/415073357/fc7840b985
За да участвате, пишете на Earth Speakr на [email protected]
Следвайте проекта в Instagram: @earthspeakr @studioolafureliasson www.earthspeakr.art
Олафур Елиасон (*1967) е световноизвестен датско-исландски художник. Работи със скулптура, живопис, фотография, филм, инсталации и дигитални медии. Олафур представлява Дания на 50-то Венецианско биенале през 2003 г. Студиото му е в Берлин. www.olafureliasson.net