НОВИНИ

Държавният културен институт стартира онлайн инициатива "Да надникнем в мисиите"

01/07/20

Държавният културен институт разработи нова онлайн инициатива #ДАНАДНИКНЕМ В МИСИИТЕ, която има за цел да представи пред широката публика основни забележителности и художествени произведения, намиращи се в българските мисии по света и които са част от Художествения фонд на МВнР. С мотото #ДАНАДНИКНЕМ В МИСИИТЕ, те ще бъдат представяни индивидуално,  със селекция от произведения на изкуството, „разказ“ за тях, снимки на архитектурата на сградата, интериор: витражи, керамични пана, мозайки, скулптурни, текстилни и други декоративни произведения. Целта на инициативата е да популяризираме художественото наследство, което е в българските дипломатически представителства и „живее“ в ритъма на дипломацията през годините, да превърнем разказа за картините, авторите и художествените ценности в реален и активен инструмент на културна дипломация.

Стартираме нашата виртуална разходка на 1 юли в българското посолство в Берлин като знак и жест към започващото Германското председателство на Съвета на ЕС - една от най-големите български дипломатически мисии зад граница. Германия е един от стратегическите европейски партньори на България. Заедно с това активно е и двустранното сътрудничество в областта на културата, науката и образованието: немският език е вторият най-изучаван чужд език в България.

В съзвучие с традициите на град Берлин един от най-разпознаваемите символи на града – Берлинската мечка, бе поставен и пред Българското посолство по случай Българското Председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Тя е дело на художничката от български произход Клио Карадим (Климентина Карадимчева).
На територията на българското посолство в Берлин се издига още една творба, превърнала се в символ в берлинската градска среда. Бронзовата скулптура „Човек минава през стена“ е висока 4 метра. Тя е изработена от известния български творец Георги Чапкънов – Чапа и според автора изобразява неспирния стремеж за свобода. Местоположението й не е случайно - поставена в града, който дълго време е бил разделен на Изток и Запад от Берлинската стена. „Идеята за тази творба се роди в края на 70-те години. Стената е въображаема, а преминаването на човека символизира силата на неговия дух“, обяснява Чапа. Скулптурата е поставена в градината на Посолството през 2006 г.

Очаквайте през следващите седмици на Фейсбук страницата на ДКИ да споделяме с вас още интересни произведения  от мисията ни в Берлин.