НОВИНИ

Изложбата “Сборяново – природа и паметници, богове и хора” гостува в Дания

03/11/09

На 5 ноември т.г. бе открита изложба за археологическия комплекс Сборяново в Музея за антично изкуство и археология към Университета в Орхус, Дания под заглавие“Сборяново – природа и паметници, богове и хора”,. Изложбата бе осъществена благодарение на подкрепата на Държавения културен институт към министъра на външните работи на Р България и ст.н.с. Диана Гергова от Националния археологически институт.
В официалното откриване взеха участие българският посланик в Дания Валентин Порязов, деканът на Теологическия факултет д-р Карстен Риис и г-жа Пиа Билде, директор на датската асоциация „Център за изследвания на Черноморския регион”.
Експозицията съдържа 23 постера и предлага визуален разказ за националния резерват Сборяново, в който в изключителна природна среда се намират забележителни по своята значимост археологически паметници, сред които и Свещарската гробница, включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В изложбата бе включено и копие на котела от Гундеструп, считан за едно от доказателствата за влиянието на културата на траките върху европейското и в частност северно-европейско изкуство.
Цялостната концепция и изработването на висококачествените постери са дело на ст.н.с. Диана Гергова от Националния археологически институт. Благодарение на нейния дългогодишен изследователски интерес и работа на терен изложбата представя най-значимите исторически и археологически свидетелства за съжителството и взаимните прониквания на световните религии в столицата на северните траки – гетите, позната като Хелис, или Градът на вълците от картата на римския географ Клавдий. Птоломей.
Сред гостите на откриването бяха ректорът на Университета в Орхус, председателят на управителния съвет на университета, директорът по международната дейност на университета, директорът на музея за антично изкуство и археология, представители от дипломатическия корпус и датско-българското дружество, български студенти и гости. Под диригентството на българина Михаил Делчев, датският хор „Седянка” изпълни български народни песни.