НОВИНИ

LIVE STREAM от Виена, посветен на Деня на Европа

08/05/20

Заедно като един

9 май / 9 изпълнители / 9 минути / 9-та симфония

      За да отбележи Деня на Европа, 25 години членство на Австрия в ЕС, 70 години декларация на Роберт Шуман, 75 години от учредяването на ООН, 250 години от рождението на Бетховен, както и солидарността и привързаността на ЕС към мултилатерализма, Делегацията на ЕС в международните организации във Виена на 24 април - Международният ден на мултилатерализма – отправи покана за участие в LIVE STREAM Europe Day, на 9 май 2020 г. от 12:00 часа (българско време).

      Със заглавието „Заедно като един“ предаването ще отправи послание за европейско единство, за солидарността на ЕС и многостранния ангажимент на общността за справяне с глобалните проблеми и кризи, като COVID-19.

 Концепцията

      Сега повече от всякога е възможността да празнуваме европейското единство и солидарност в Деня на Европа. Събитието ще се предава в европейските държави-членки, за да вдъхнови европейската публика и да я пренесе от затворените домове в друга реалност. Артисти, живеещи в целия Европейски съюз - от Балтика до Средиземноморието, от Брюксел до Виена - ще се включат на живо от своите домове, за да се съберат за един час хората на артистичен празник - събитие на живо!

 Какво ще включва в програмата?

      - Изпълнение на живо от 9 артисти, изпълняващи в продължение на 9 минути на 9 май откъси от 9-та симфония на Бетовен. Това ще бъде оркестрация на артистична щафета. Всеки артист ще изпълни своята версия на „Одата на радостта“. Всеки артист ще представи различен музикален жанр - от класика до поп, джаз, рап и др. Това ще е едно изпълнение на Европейския химн, артистична щафета, символизираща обмена на вдъхновение, солидарността, креативността в рамките на Европейския съюз. Част от това изпълнение ще бъде и превод на жестомимичен език.

     - Официални изявления на Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност / заместник-председател на Европейската комисия Жозеф Борел и от австрийското правителство

     - Кратки разговори на живо с художници от целия ЕС относно европейската солидарност и живота в трудни моменти по време на изолацията. Кратък поглед върху специалните преживявания, нещата, които вдъхновяват хората, промените в ежедневния живот и как се чувстваме европейци.

 

Програмата

      Началото е предаването от Виена е от 12 часа българско време на 9 май, 2020 с представяне на артистите и поздравленията от страна на Делегацията на ЕС към международните организации във Виена, Генералния секретар на ООН, на Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеф Борел. Ще бъде представена и идеята на тази артистична щафета, както и всичките изпълнители:

      • Анна Веселова, виолончело - Латвия

      • Алис Шнайдер, вокал - Франция / Австрия

      • Флорис Вилемс, цигулка - Белгия

    • Константин и Александър Владигеров, Balkan Jazz & Classic - България

      • Карин Валдбургер, тенор саксофон, джаз, World Music - Германия

      • Пол Швайнестър, тенор, Австрия

      • Матиас Шонауер, електронна музика, RadioDJ - Швеция / Австрия

      • Хана Дебоно, флейта - Малта

      • Кристиан Райнер - Word Rap - Германия

     В предаването ще има и теми за музика у дома, какво ще се случи утре. Какво би било лятото без музикалните фестивали, за съдбата на изкуството в едно бъдеще на онлайн изпълненията. Възможно ли е спортни състезания като Тенис-турнира от Мадрид на PlayStation да замени живото присъствие, какво би означавало това за изкуствата? Автентичност и солидарност, жив контакт в кризисни времена, креативността като лична и европейска перспектива. 

      Няма да пропуснем и представяне на типичните виенски обичаи – традицията на кафето и рецепта за торта „Бетовен“.

 Как да гледате LIVE STREAM

НА САЙТА НА Делегацията на ЕС в международните организации във Виена: http://europa.eu/!ht88BD

ИЛИ

Канала на Делегацията на ЕС в YouTube ТУК: