НОВИНИ

ФЕСТИВАЛЪТ MASTER OF ART 2020 започва с онлайн издание

03/04/20

Петото издание на филмовия фестивал за документално кино „Мастър оф Арт” ще се проведе в две части: съкратено онлайн издание през април и пълно издание от 1 до 24 септември, въпреки създалата се ситуация на пандемия.

     Държавният културен институт към министъра на външите работи е институционален партьнор за първа година на  това уникално културно събитие  - единственият в Източна Европа Международен филмов фестивал за докумуентални филми за изкуство.

    От 9 до 30 април любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на над 25 пълнометражни филма, както и късометражни заглавия, включени в тазгодишното издание на „Мастър оф Арт”, чието мото е „Прегърни изкуството”. Достъпът до филмите от програмата е гарантиран от всяка точка на страната чрез платформата neterra.tv. Общата цена на всички заглавия от онлайн фестивала е 10 лв. Петото издание на „Мастър оф Арт” ще поднесе много вълнуващи и интересни истории за талантите, оставили своя отпечатък през годините, за творческите процеси и тенденциите на съвремененното изкуство.

    Специалната селекция от филми на тазгодишното издание ще предложи най-доброто от документалното кино в следните области на изкуството – „Архитектура и дизайн”, „Изкуство и деца”, „Съвременно изкуство”, „Кулинарно изкуство”, „Изобразително изкуство и фотография”, „Литература”, „Музика и танц”, „Театър и кино”. Още един филм ще бъде премиерно излъчен онлайн – „Стихията Медея” на режисьора Найо Тицин, който събира най-интересните моменти в процеса на двугодишното създаване на театралното зрелище „Медея”. Сред останалите филмови заглавия, до които ще се докоснете онлайн, са „Равновесието според Окуда”, който разказва за срещата между авангарда и традицията, която се осъществява чрез Окуда, „Абстрактно изкуство: Клифърд Стил”, „Разговор с Роми Шнайдер” – разказ за едно уникално и никога непубликувано интервю на Шнайдер от декември 1976 г. и много други.

    Още два филма носители на голямата награда „MASTER OF ART – AURUBIS AWARD“: „ОТИВАМ СИ У ДОМА – ДЖИМИ СКОТ“, избран за най-добър филм на фестивала през 2017 г., и „АЗБУКАТА НА ГРИЙНАУЕЙ“ на режисьорката Саския Бодеке, който беше отличен за най-добър филм на фестивала през 2019 г., ще бъдат част от онлайн изданието на “Мастър оф Арт”. Носителят на наградата за най-красив филм от изданието на „Мастър оф Арт” през 2017 г. – „АЗ, КЛОД МОНЕ“, също ще бъде достъпен онлайн.

    Държавният културен институт подкрепя реализацията на концерт и гостуването на италианско-френски филм през септември - "МАЕСТРО - В ТЪРСЕНЕ НА ПОСЛЕДНАТА МУЗИКА", Италия, Франция (2016), 74 мин., режисьор Александер Валенти, посветен на музика, композирана в страшните лагери на смъртта - нацистките концлагери

  Цялата програма на онлайн изданието на фестивала може да следите на Фейсбук страницата на Филмовия Фестивал Master of Art.