НОВИНИ

“Европа в образи” в комплекс Vittoriano в Рим

28/01/08

Изложбата “Европа в образи” се откри на 4 февруари в галерията към комплекс "Виториано" (Gipsoteca del complesso monumentale del Vittoriano) в Рим. Тази експозиция е инициатива на Президента на Италия, Представителството на ЕК в Италия и Министерството на външните работи на Италия. Организирана е от Фондация "Алинари" - най-старият фото архив в света.

Изложбата включва фотографии разкриващи развитието и динамиката на обществото и социо-културните промени във всички европейски страни. Да представят България  в тази експозиции бяха избрани творби на младия фотограф Александър Михайлов (на снимката - "Реставрационните процеси в Боянската църква").

Изложбата пресъздава визуално емблематични събития от XIX и XX век, довели до създаването на новия облик на Европа. Предоставените фотографии илюстрират приноса на всяка една от 27-те страни на ЕС за изграждането на специфичната европейска идентичност в културно-исторически, икономически, социален и етнически план.

На откриването присъстваха посланиците на страните-членки на ЕС, представители на италианските институции, културни дейци и граждани. Фондацията “Фратели Алинари”, учредена през 1852 г., е най-старата институция в света, занимаваща се с фотография.