НОВИНИ

РОМАНЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ДИПЛОМАТ ДЕМЕТРА ДУЛЕВА СЕ ПРЕДСТАВИ В ДЪРЖАВНИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

12/12/19

     Галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи се изпълни с почитатели на съвременната българска литература при представянето на дебютния роман на Деметра Дулева, която е дипломат от кариерата, понастоящем в българското посолство в Париж.


      "Да откриваш светлината в хората, да проследиш на къде ги води в живота техния личен морален компас и променя ли се той във времето; а как любовта всъщност е големият човешки двигател, който ни окрилява..." Това е само малка част от емоционалното представяне на авторката със своя дебютен роман - „Странстващият албатрос“.


       Със задълбоченост и посветеност Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата, представи детайли от сюжета на книгата, направи анализ за потенциала на авторката да разказва и превръща наративите в емоции, които да докосват и провокират читателя.


       Гостите на събитието имаха възможността да чуят откъси от романа, да научат повече за необикновената птица, вдъхновила заглавието и за пътя от кратките записки и разкази до завършената книга, която успешно вече е била представена в Париж и Брюксел пред българска публика. Препълнената зала на галерията с дипломати, общественици, любители на българската литература бяха приветствани от директора на Държавния културен институт г-жа Снежана Йовева, като с представянето на книгата на Деметра Дулева се слага началото на нова инициатива на Института „дипломати-творци“, която ще представя креативната страна на дипломатите. Специален музикален поздрав към всички дошли на събитието имаше от музиканта Стойко Дуков.