НОВИНИ

Изложбата „Дипломация и изкуство“ – картини от колекцията на Министерството на външните работи гостува в Художествена галерия „Борис Денев“, Велико Търново

05/12/19

      След успешното си представяне в София в галерия "Академия", а по-късно и в Русенския Исторически музей, изложбата "Дипломация и изкуство" беше открита на 4 декември в Художествената галерия на град Велико Търново от директора на галерията г-н Николай Сираков и г-н Явор Койнаков – началник отдел в ДКИ.

      Селекцията от произведения включва класически автори като Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Никола Танев и Васил Стоилов, Пенчо Балкански. Неуморна енергия блика от платната на Димитър Киров, Георги Баев и Никола Казаков. Неочаквано лирични са пейзажите на Петър Морозов, Никола Танев, Димитър Кожухаров и Светлин Русев. Представен е и Скулптурния парк, събрал най-емблематичните имена на българската скулптура. Проследена е ролята на българските художници в създаването на важни символи на националния суверенитет като паричните знаци и ордените.

      На откриването присъстваха д-р Иван Църов – директор на Регионалния исторически музей - Велико Търново, г-жа Нелина Църова директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“, проф. Антоанета Анчева – катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“ на Великотърновския университет, жители и гости на града.

      Изложбата „Дипломация и изкуство“ е част от програмата на Министерството на външните работи за отбелязване на 140-та годишнина от създаването на българската дипломатическа служба. Представянето й през декември и януари в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново става възможно със съвместните усилия на Държавния културен институт към министъра на външните работи, Художествената галерия и Община Велико Търново.