НОВИНИ

Дипломация и изкуство

29/08/19

Избрани произведения от Художествения фонд на Министерството на външните работи

     В Галерия „Академия“ от 3 до 23 септември 2019 г. ще бъде представена изложбата „Дипломация и изкуство“, посветена на 140-та годишнина от създаването на българската дипломатическа служба. Тя включва 21 произведения , пътували и „живели“ с ритъма на дипломатическото всекидневие в посолствата на страната в Европа.

     Избраните произведения датират от първото до последното десетилетие на 20 век. Представени са живописни работи на Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов и работи на Димитър Киров, Димитър Казаков и Светлин Русев.

     Изложбата е подготвена от Държавния културен институт към министъра на външните работи, а в експозицията са включени и секции, които проследяват връзката между художествената култура и символите на държавния суверенитет.

     Представени са първите ордени на новосъздадената преди 140 години нова Българска държава. Укази на Княз Александър Първи за награждаване с орден „Св Александър“, най-високият орден на Третото българско царство – „Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, с който е удостоен Иван Вазов. Със съдействието на „Монетния двор“ са изложени два от най-високите български ордени, учредени за награждаване на чуждестранни дипломати и държавници за развитието на двустранните връзки – орден „Мадарски конник“ и „Орденът на Розата“.

     Историята на дипломатическата институцията и 140-годишната ѝ история е проследена и в архивните фотоси на сградите на Министерството на външните работи. Представени са и забележителни сгради на български задгранични мисии и художниците, работили за тяхното оформление.

     В отделен раздел са представени проектите на български художници за дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българска народна банка.

 

от 11:00 до 19:00

Галерия „Академия“

1000 София, ул. „Шипка“ № 1

откъм градината до Народното събрание