НОВИНИ

Откриване на изложбата „Азбука и история“ в Подгорица

29/05/19

На 29.05.2019 г. в Информационния център на ЕС Подгорица, Черна гора, по повод Деня на славянската писменост, българската просвета и култура, беше открита изложбата „Азбука и история“ с автор проф. Вася Велинова и консултанти проф. Аксиния Джурова и проф. Казимир Попконстантинов. В приветственото си слово на откриването посланик Меглена Плугчиева поздрави присъстващите с празника, припомняйки за делото на светите братя Кирил и Методий и посочи, че от датата на присъединяването на България в ЕС кирилицата е третата официална азбука на Съюза заедно с латинската и гръцката.

Изложбата „Азбука и история“, която е част от проекта „Пътуващи експозиции“ на Държавния културен институт към МВнР, беше представена в столицата на Черна гора и със съдействието на Института.

Специален гост на изложбата бе министърът на културата на Черна гора Александър Богданович, който в своето изказване подчерта, че датата, на която празнуваме началото на голямата просветителска мисия на Кирил и Методий, е наш общ празник, потвърждаващ близостта и историческата връзка между нашите две държави.

По време на церемонията за откриване на изложбата посланик Меглена Плугчиева направи дарение от български книги, предоставени на посолството по повод 150-годишнината от създаването на БАН, на Народната библиотека в Подгорица.

На откриването на изложбата присъстваха посланици и представители на дипломатическия корпус, на черногорските институции, интелектуалци, представители на академичните среди, медии.