НОВИНИ

Международeн ден в памет на жертвите на Холокоста

31/01/19


На 30 януари 2019 година Държавният културен институт към министъра на външните работи съвместно с посолството на Държавата Израел и посолството на Словашката република организираха церемония за отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста със събитие в Културния център Г8 в София.
От името на ДКИ Я.Койнаков благодари на присъстващите дипломатически представители, представители на академични и образователни организации, на Българската православна църква, медии и граждани за това, че приеха поканата да бъдем заедно и отдадем почит на жертвите на една от най-големите трагедии в историята. Тази година избрахме да организираме събитието в Културния център Г8. Причината е не само заради представянето на филма „Семейството на Ники“, но и заради убедеността, че трябва да отправяме към по-широка аудитория общо послание за запазване на спомена за трагедията и тревогата от надигането езика на нетолерантността и ксенофобията в света.
От името на Министерството на външните работи заместник-министър Георг Георгиев – национален координатор за борбата с антисемитизма откри церемонията. Пред гостите той почерта, че тази година е специална за България – за пръв път ние честваме 27 януари като държава, пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста – авторитетна международна организация, съюз на страни, които търсят най-ефективните средства да се справят със съвременните проявления на езика на омразата, антисемитизма, ксенофобията. ,,Българското правителство в лицето и на своя министър-председател г-н Борисов, а също така и на българската дипломация под ръководството на вицепремиера и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева са изключително посветени на мисията в България да осигурим среда, освободена от всички възможни изрази на езика на омразата.‘‘
Човечеството все повече се приближава към деня, в който Холокостът няма да има преки свидетели, а проучвания сочат, че не са малко хората, които смятат, че или не е имало подобно събитие, или мащабите му са преувеличени, каза в обръщението си израелският посланик в България г-жа Ирит Лилиан. "В последно време сме свидетели на безпрецедентен от Втората световна война ръст в ксенофобията, речта на омразата и антисемитските прояви. Отново духат опасни ветрове и дават място на расизъм и популизъм и застрашават поуките, научени в миналото от международната общност," каза в обръщението си г-жа Ирит Лилиан.
Посланикът отбеляза че членството на България в Международния алианс за паметта на Холокоста (IHRA)  е "ангажимент за дълго пътуване - да изследва и точно да разкаже сложната история на евреите на Балканите, без да засенчва чудесната история на спасяването на евреите в България. Това е трудна задача, която изисква силна политическа воля и храброст в политиката и образованието."
Посланикът на Словашката република Мануел Корчек благодари за възможността да е сред организаторите на събитието с представянето на филма „Семейството на Ники“. Филмът е създаден пред няколко години, носител е на множество международни награди и разказва за историята на Никълъс Унтън – млад британец, който в рамките на два месеца преди нахлуването на Нацистка Германия в Чехословакия успява да организира евакуирането на стотици деца на еврейски семейства от страната в така наречените „Детски ешелони“. Децата и младежите са разпределени между приемни семейства и институции в Англия, но в трудните години на войната връзката с Уинтън е изгубена и едва 50 години по-късно се срещат отново. Наследниците на спасените вече са няколко хиляди – наричат се с гордост „Семейството на Ники“. В документални кадри, интервюта и драматизирани епизоди филмът разказва за трагичната съдба на преследваните и раздялата, за куража на човека, който не се предава пред невъзможните препятствия, за въздействието на тази невероятна история върху следващите поколения и мотивирането им да бъдат част от „веригата на доброто“. Посланието на този филм е, че всеки може да се изправи пред несправедливостта, дискриминацията и омразата. Обратното - всеки компромис и безразличие увеличава силите на злото.
В заключение посланик Корчек сподели, че на предстояща среща в Братислава, страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и множество неправителствени организации ще обсъдят нови инициативи за противодействие на проявите на антисемитизъм.
В обръщението си посланик Пламен Бончев, ръководител на българската делегация в Международния алианс за възпоменание на Холокоста, подчерта особения смисъл на днешната церемония, когато България отбелязва 27 януари като пълноправен член на Международния алианс. Постигнатият напредък на страната ни като разширяване на възпоменанието, изучаването и изследването на Холокоста, както и за противодействие на антисемитизма и историческия ревизионизъм бяха оценени по достойнство.  Отправена бе благодарности за ангажираността на българските държавни институции, граждански организации и еврейската общност, за подкрепата към дипломатическите усилия в този процес. Посочен беше ангажиментът на страната ни да изследва в цялата трагична сложност на историята както за спасението на българските евреи, така и за депортирането от т.нар. “новоосвободени земи“, за репресивните антиеврейски мерки. Незнанието е опасно, изопачаването на истината – недостойно. Възраждането на езика на омразата, повтарящи се антисемистки прояви – всичко това е уродлив резултат от непознаване на миналото, от пренаписването и изопачаването на историята, подчерта посланик Бончев. Членството в МАВХ е възможност за нас, работейки със своите партньори, да бъдем сред лидерите в борбата с антисемитизма в Европа. Това ще бъде съвременен израз на етническата и религиозна толерантност, която сме наследили през вековете, заключи той.


Във видео-презентации гостите на церемонията имаха възможност да се запознаят и с  подготвената от Посолството на Израел експозиция, посветена на дипломати от цял свят, които са издавали визи и така спасили хиляди евреи в годините на Холокоста. Представена беше и видео-презентация на експозицията на ДКИ „Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България“.

На снимките: Моменти от официалната церемония - обръщения на заместник-министър Георг Георгиев, Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан, Н.Пр. Мануел Корчек, Посланик Пламен Бончев