НОВИНИ

Отбелязване на 75-годишнината от спасяването на българските евреи в Отава

24/10/18
      По повод отбелязването на 75-годишнината от спасяването на българските евреи на 18 октомври 2018 г. в престижния център за изкуства „Шенкман“ в Отава посланикът на България в Канада Светлана Стойчева-Етрополски откри изложба „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България, 1940 – 1944 г.” Събитието бе последвано от концерт за цигулка и пиано, организиран с подкрепата на неправителствената организация „Арс универсалис“, като бе изпълнена вокална и инструментална музика от велики композитори от еврейски произход. Като част от програмата бе избрана и творба на Панчо Владигеров. Участие взе известната в Канада Флоралав Кац (сопрано), виден представител на еврейската общност в Отава и изключително активна в дейността си против расизма, антисемитизма и ксенофобията. В своята реч посланик Стойчева-Етрополски разказа за отношението на българската държава към еврейската общност в годините на Втората световна война, като постави акцент върху силата и духа и толерантност и принципите на хуманизма на българския народ в тези тежки години на изпитание. Очерта усилията на България в борбата с антисемитизма и съхраняването на паметта за последствията от Холокоста. От страна на присъстващите бе изразено истинско възхищение от акта на добронамереност на българите и историческите добродетели на България.

      Събитието на посолството под заглавие „Силата на свободния дух: Спасяването на българските евреи по време на Холокоста“ бе подкрепено от основните еврейски организации в канадската столица. На него присъстваха представители на външното министерство на Канада, дипломати, представители на еврейскaта общност, общественици, представители на българската общност. Специален гост на откриването на изложбата бе внукът на Цар Борис III - Княз Херман Лейнинген, който живее в Торонто, Канада. Той поднесе своите искрени благодарности на посолството за инициативата.

      Изложбата бе представена в периода от 1 до 21 октомври 2018 г. в „Шенкман” - един от основните центрове за изкуство в източната част на канадската столица, през който ежедневно преминават редица канадски граждани.

      В същия център гостите имаха възможност да се насладят на паралелна изложба, посветена на българския народен фолклор – експозиция на над стогодишни народни носии от различни етнографски области в България. Изложбата, част от „Дни на българската култура“ в Отава, беше посрещната с голям интерес от местната публика.