НОВИНИ

Представяне на изложбата „Българските паметници на културата под закрилата на ЮНЕСКО” в Кападокия

19/10/18
На 13 октомври т.г., извънредният и пълномощен посланик на Р България в Р Турция г-жа Надежда Нейнски, откри изложбата „Българските паметници на културата под закрилата на ЮНЕСКО” – фотографии на Александър Нишков.
Почетен гост от българска страна беше заместник-министърът на културата на Република България г-жа Амелия Гешева, която поднесе приветствие. Събитието се състоя в едно от най-емблематичните места в Кападокия, Крепостта на Учхисар, в присъствието на кмета на града, заместник-областния управител, културни дейци, много туристи, включително туристическa групa от България. Сред официалните гости бяха президентът и членовете на Борда на директорите на Асоциацията на турските износители – сдружение на големия бизнес, в коeто членуват фирми от всички сфери на турската икономика, включително туристическия бранш.
Посланик Нейнски представи изложбата, включваща художествени фотографии на най-значимите български културни обекти: Рилския манастир, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Тракийската гробница в Свещари, Скалните църкви в Иваново.
С организирането на изложбата, посолството привлича вниманието на хилядите гости на Кападокия към България, акцентирайки върху профила ѝ на европейска дестинация за висок специализиран туризъм и редки образци на тракийското и средновековно християнско изкуство, център на православието. Посланик Нейнски отправи покана към присъстващите гости и туристи от цял свят да посетят България.
Представянето на изложбата на Държавния културен институт към МВнР „Българските паметници на културата под закрилата на ЮНЕСКО” е събитие на посолството на Р България в Централен Анадол. Посолството ще продължи сътрудничеството си с местните администрации в района, представяйки най-доброто от историята и културата на нашата страна.  
Експозицията беше изложена в Крепостта на Учхисар в периода 12-14 октомври 2018 г., където бе посетена от около 3000 души, туристически групи от Бразилия, Китай, Русия, Гърция. През празничния уикенд на 26-29 октомври (29 октомври е официален празник на Република Турция), те ще бъдат изложени в Подземния град в Каймаклъ – обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и сред петте най-посещавани туристически дестинации в Турция. Подземният град се посещава от около 5000 туристи на ден.