НОВИНИ

Откриване на изложбата „Древни послания“ и стартиране на инициативата „Арт сауна“ на ДП Хелзинки

17/10/18
На 15 октомври 2018 г. в сградата на ДП Хелзинки бе открита изложбата „Древни послания“ на българските творци Даниела и Тодор Тодорови. Използвайки езика на хартията, бронза и дигиталните образи по алегоричен начин „Древни послания“ представя мистериите на древните траки, прабългарския календар, богомилите, глаголическата и кирилската азбука. Публиката преоткрива България като страна на древни цивилизации, представяща отлични възможности за културен туризъм. Преди Хелзинки „Древни послания“ е била показана в Бразилия и Япония.
Изложбата е първата от серия прояви, които ДП Хелзинки е концептуализирала под названието „Арт сауна“. Старият, неизползван басейн в посолството и прилежащата му сауна са превърнати в провокативно пространство за излагане на иновативни артистични проекти. „Арт сауна“ е в открит и търсен диалог със сауната – един от ключовите символи на Финландия. Чрез таргетиране на формиращи обществено мнение аудитории, предимно сред културния и арт елита, академичните и интелектуалните среди и медиите той цели да изгради и затвърди позитивния образ на България в тази северна страна.
Откриването показа, че очакванията са били напълно основателни, защото изложбата мина при небивал успех и огромен интерес. Сред посетителите имаше представители на местния политически и културен елит, художници, журналисти, дипломати, членове на дружеството за приятелство и българи, живеещи във Финландия. Специален гост на събитието беше митрополитът на Хелзинки Амбросиус.