НОВИНИ

Среща на директора на Културния институт с държавния секретар в Министерство на науката, изследванията и изкуствата на провинция Баден-Вюртенберг

27/03/09

Възможностите за изграждане на общо културно пространство, обединяващо страните от Дунавския регион, както и включването на бъдещи проекти в областта на културното сътрудничество в работата на Смесената комисия „България-Баден-Вюртенберг”, бяха в центъра на разговорите, провели се на 23 март 2009 в МВнР.

Госпожа Людмила Димитрова – директор на Държавния културен институт,  представи основните програми и дейността на Института като акцентира върху съвместните проекти с български артистични организации и участието в проекти с международни организации. Тя изтъкна, че Институтът вече има установени отношения с Академия "Шлос Солитюде" и Института за международни културни връзки в Щутгард. В момента се финализира проект с българския партньор на Академията Центъра за медийни изкуства „Интерспейс” за реализиране на резидентни програми в България, като част от успешно развиващата се обменна програма на "Шлос-Солитюде" „Източноевропейска мрежа”.  Посочени бяха и други проекти на Културния институт, свързани с партньорство с немската страна, които за база за бъдещо партньорство.
Д-р Бирк посочи, че посещението на делегацията е свързано с проучването на възможността да се включат повече проекти с културни измерения в работата на Смесената комисия. В това отношение се възлагат големи очаквания на Дунавското бюро в Улм. Една инициатива на Бюрото – срещата на върха на Дунавските страни в представителството на провинцията в Брюксел през май тази година им дава увереност, че идеята за създаването на „Дунавско пространство” е привлекателна и осъществима. В работата на Смесената комисия досега влизат много сектори на сътрудничество, но очевидно има място и за проекти с културно измерение.
Д-р Бирк също подчерта, че на проектите на Академията "Шлос-Солитюде" се отдава голямо значение като свързващи младите артисти от региона и акцентиращи върху новите медии. Беше представена и инициативата Дунавски фестивал, който се реализира на две години и амбицията му е да представи културното многообразие на страните от Дунавския басейн. Отправена е покана и към български участници в следващото издание на фестивала.
Госпожа Димитрова насочи вниманието  към изследването на ДКИ „Културните измерения на програмата „Помощ за развитие”. Центърът на изследването е да се провери каква е нагласата във фокусните за България страни такива проекти да се интегрират в програмите „Помощ за развитие”. България има установени връзки с тях, немската страна също играе активна роля в предприсъединителния процес в региона. Натрупаният опит от многостранната работа на Смесената комисия би могъл да бъде подходящ за реализирането на съвместни проекти. Натрупаният и развит опит от двустранното сътрудничество може да бъде особено полезен в тази посока.
Дискутирано беше и предложението на ДКИ в програмата на Дунавския фестивал да се реализира и експозицията „Балканският град между двете войни” на Института „Иван Дуйчев”, който работи в тясно партньорство с ДКИ.
Пред гостите беше представена и колекцията от произведения на изкуството на МВнР и Скулптурния парк.