НОВИНИ

Представяне в Австралия на творчеството на художника Павел Кръстев в рамките на събитието „Изгубените таланти“, посветено на 100-годишнината от края на Първата световна война

14/08/18

На 10 и 11 август 2018 г. в Националната галерия на Австралия се проведе представянето на проекта„Изгубените таланти“. Проявата представляваше концерт с изпълнения на творби на композитори, загубили живота си по време на Първата световна война, съчетани с прожекции на картини на художници, загинали по време на войната.

Събитието, което е спонсорирано от Националната галерия на Австралия, делегацията на Европейския съюз и посолствата на Австрия и Португалия в Австралия и осъществено с подкрепата на посолството на България в Канбера и Австралийския военен мемориал. То е част от проекта „Цветя на войната“, посветен на отбелязване на годишнини от Първата световна война, с основно послание „помирението“.
България бе представена с прожекции на четири портрета на българския художник Павел Кръстев – два портрета на момичета, един портрет на мъж и автопортрет. Прожекцията на картините на Павел Кръстев бе съчетана с произведението „Събуждането на гората“ на немския композитор Бото Зигварт цу Ейленбург, убит на бойното поле през 1915 г.

Павел Кръстев е талантлив български художник, който загива на фронта през 1916 г. на едва 26 години. България изгубва завинаги един голям талант, заедно с художници като Александър Попиванов, Гаврил Попов и Васил Стефанов, които също загиват по време на Първата световна война.
Наред с картините на Павел Кръстев, са представени също творби на австрийските художници Егон Шиле, Густав Климт, Вилхелм Моргнер, на немските художници  Франц Марк и Аугуст Маке, италианският художгник Умберто Бочиони Музикални творби на Фредерик Септимус Кели (Австралия), Клод Дебюси, Лили Буланже и Алберик Маняр (Франция), Джордж Бътуърт и Ърнест Фарар (Великобритания), Руди Стефан (Германия), Антонио Фрагозо (Португалия), Енрике Гранадос (Испания), Тойво Куула (Финландия), Ървин Шулхоф (Чехия), Андре Деваер (Белгия) – всички загинали на бойните полета или в медицинските лазарети по време на Първата световна война.

Музикалните произведения са в изпълнение на австралийски състав от проекта „Цвета на войната“, под ръководството на цигуларя Кристофър Латам – главен инициатор и организатор на проявата.
В Австралия се отдава голямо значение на отбелязването на годишнините от Първата световна война, поради ролята която тя има за сплотяването и формирането на австралийската нация и посланието за „помирението“, което се отправя по време на честванията.
Включването на България в инициатива бе високо оценено от австралийските организатори.
Посолството на България в Канбера изразява специална благодарност на Исторически музей - Самоков и г-н Александър Керезов, които предоставиха изображения на картини от своите колекции, на Министерство на външните работи, Министерство на културата, Националната художествена академия, които оказаха съдействие за реализиране на инициативата, както и на Националния военно-исторически музей и Националната галерия за извършеното проучване в техните фондовете.