НОВИНИ

ПРИЛОЖНА НОСТАЛГИЯ

04/06/18

По повод Българското председателство на Съвета на ЕС,

Министерството на европейската интеграция на Правителството на Република Сърбия

представят фотоекспозицията на Драгана Удовичич и Христо Русев

 

ПРИЛОЖНА НОСТАЛГИЯ

Фотографии на Белград и столиците на Европейския съюз

Проектът се реализира със съдействието на Посолството на Република България в Белград и Държавен културен институт към министъра на външните работи.

 

7.06.2018, 17:30 часа

Галерия „Академия“, София, ул. „Шипка“ 1


     „Приложна носталгия“ е съвместна експозиция на двама фотографи – един от Сърбия и един от България. Автори са Христо Русев от България и Драгана Удовичич от Сърбия. Като част от проекта авторът от Сърбия Драгана Удовичич посети София – страната на Председателството на Съвета на ЕС и в продължение на 7 дни прави снимки на места, събития и хора, които й напомнят за нейния град. Българският автор Христо Русев прави снимки на Белград, като и двамата автори спазват условието да работят като фотографи, обзети от „носталгия“. Така в експозицията са избрани по 20 снимки, които най-добре илюстрират общите черти в ежедневието на двата града.

      Фотографиите ще бъдат представени в изложба „Приложна носталгия“, която ще бъде открита на 7 юни 2018, в 17:30 ч. в галерия „Академия“. Предстои показването й в Белград и други сръбски градове.

     Основната идея на проекта „Приложна носталгия“ е да насърчи културния обмен между двете страни, ценностите на европейската интеграция и сътрудничество между Сърбия и България. Проектът води началото си от 2007 година и досега има реализации в Португалия, Франция, Чешката република, Швеция, Испания, Белгия, Унгария, Полша, Литва, Нидерландия, Словашката република, Малта и Естония.

    

Повече информация – на www.appliednostalgia.com  

Представяне изложбата БНР "Хоризонт "  и БНТ

 

Христо РУСЕВ
Христо Русев е български фотожурналист, роден през 1994 г. Започва да се занимава с фотография на 14 години, като продава кебапчета, за да си купи първия фотоапарат. Девет години по-късно, фотографията изцяло се превръща не просто в страст за него, а в начин на живот и поглед към света. Работи основно върху социални теми, политически събития, извънредни новини, кризи и войни. Негови фоторепортажи са публикувани в едни от най-престижните световни медии като: The New York Times, The Guardian, The Times, Washington Post, Wall Street Journal, BBC, CNN, Associated Press, National Geographic Magazine, New York Magazine, ELLE Magazine и др. В последните 3 години последователно е избиран за най-добър млад български фотожурналист (до 23), като печели и призови места за международна фотожурналистика на БГ Прес Фото, а специалисти го определят като най-активният млад фотожурналист в българската история. Бил е част от Мастърклас на легендарния Магнум фотограф Елиът Ървит по време на световните награди по фотография на Сони в Лондон 2016, също и участник на портфолио прегледите на  World Press Photo 2016.

http://hristorusevphotography.blogspot.com/  

Драгана УДОВИЧИЧ
Драгана Удовичич е родена през 1977 г. в Белград. Завършва Академията за изкуства в Белград през 2014 г., като специализира в областта на филма и операторскотото майсторство. Тя се влюбва във фотографията още 15-годишна и през 2002 г. я превръща в своя професия, работейки за редица ежедневници и списания. Нейни творби са публикувани в Ekspres, Blic, Story, Newsweek, Stil и списанието Lepa&Srećna. През последните 13 години е работила като фотограф в Adria Media Group, най-голямата медийна компания в региона на Западните Балкани. Показвала е творбите си на няколко съвместни изложби в Сърбия, от които следва да се отбележат: кампанията Fighting violence against women and children, изложбата на град Белград, Press Photo Serbia и годишната изложба на фоторепортерите на Politika, на които тя получава много награди. Автор е на няколко документални и игрални филми. В началото на 2018 г. организира Малка школа по фотография за ученици от основните и средните училища.

https://www.flickr.com/photos/7203097@N04/