НОВИНИ

IN MEMORIAM СВЕТЛИН РУСЕВ (1933-2018)

30/05/18


Разделяме се с творец и личност от голям мащаб, който запазва място в историята на българското изкуство като еталон на професионализъм и творческа отговорност. Светлин Русев е автор на произведения, в които монументално изградената форма и категоричния рисунък създават образи с изключителен психологизъм.
През годините Министерството на външните работи придобива за Художествения си фонд някои от неговите произведения, които носят духа на неуморните му търсения. Портрети, които са своеобразен поклон пред учителя Дечко Узунов; пейзажи с психологически наситена атмосфера, монументални образи на мистичното страдание и вглъбяване в духовното.
Светлин Русев беше и сред най-желаните гости на българските дипломатически мисии, защото изкуството и личността му са изключителен посланик на българския творческия гений и светоусещане. Такава беше и последната му изложба преди месец в Москва, организирана от посолството на Р България и Българския културен институт.
Светлин Русев прие и мисията да работи за запазването на паметта на съвременното българско пластическо изкуство. Негова е идеята за изграждането на Скулптурния парк в Министерството на външните работи. Той създаде един специфичен разказ в над 90 пластики, завладяваща среща и диалог на епохите и стиловете в произведенията на Иван Лазаров, Иван Фунев, Любомир Далчев и Шмиргела, съчетани с тези на Валентин Старчев, Крум Дамянов, Иван Русев и още имена на по-млади автори. Държавният културен институт към министъра на външните работи води своята история от годината на създаването на скулптурната колекция и работи за връзката между изкуство и дипломатическа дейност като един от най-силните инструменти на диалога на страната ни със света.
Поклон пред паметта му.
Държавен културен институт към министъра на външните работи

 

Светлин Русев "Път в Родопите", м.б. платно, 2005 г.