НОВИНИ

Изложбата „През очите на плаката: Изкуство от Балканите” в Минск

20/04/18
На 18.04.2018 г. в Минск в Художествената галерия „Михаил Савицки“ посланикът на България в Беларус - г-н Ангел Ганев откри пътуващата изложба на Държавния културен институт „През очите на плаката: Изкуство от Балканите”.
При откриването посланик Ганев подчерта, че изложбата е в рамките на мероприятията, посветени на българското председателство на Съвета на ЕС. Посланик Ганев направи преглед на някои от по-важните мероприятия, състояли се досега в рамките на нашето председателство. Специално внимание бе обърнато на събитията в рамките на действията в подкрепа на европейската перспектива на страните от Западните Балкани, поради което и изложбата е посветена на сътрудничеството между страните от региона в културната област.
Директорът на галерията отбеляза, че изложбата е много интересна за беларуската публика, тъй като съдържа уникални произведения на автори от балканските страни на плакати. Подобна изложба досега в Беларус не се е провеждала.
От беларуска страна на мероприятието присъстваха депутати от групата за приятелство с парламента на република България, начело с народния представител Ирина Старовойтова – председател на постоянната комисия на съвета на Републиката по образование, наука, култура и социално развитие, висши служители от Управление „Европа“ на МВнР на Беларус, представители на градските власти на гр. Минск.
Присъстваха също така ръководители и представители на дипломатическите мисии на ДЧ на ЕС и на ДЕС, както и на представените в Минск държави от западните Балкани и някои други посолства.
Участие в мероприятието взеха и видни беларуски общественици с отношение към връзките с България, преподаватели и студенти от Факултета по славянски филологии на Беларуския държавен университет, представители на българската диаспора в Беларус.
Откриването на изложбата бе осъществено в музикален съпровод от изпълнители от беларуската филхармония, с водеща солистка българската цигуларка Венцислава Лакова.
Изложбата бе отразена във водещите национални медии.